Hem » Galna huspriser

Galna huspriser

Rusningen i svensk huspriser sticker ut, även i ett globalt perspektiv. Det borde vara en larmsignal till husköpare, politiker och myndigheter.Mitt under värsta krisen stiger världens huspriser till historiska nivåer. Orsaken är rekord i stödpaket och att fler hemarbetare plötsligt värderar sina hem högre än någonsin.

Kombinationen visar en extra stor effekt i Sverige. Här är huspriserna senaste året upp häftiga +20%. Det är exeptionellt både om vi tittar historiskt och om vi jämför med omvärlden.

Senaste årtiondena har vi då och då sett rusningar till svenska hem. Några starka år var 1999 och 2014. Men även då steg priserna bara hälften så snabbt som vi sett senaste året.

Våren 2021 har varit extra mycket hysteriska. Ja, bara sista tre månaderna har priserna stigit lika mycket som de starkaste helåren… när vi blickar några årtionden tillbaka.

Svenska huspriser sticker dessutom ut jämförelse med internationella siffror. Trots att vi i västvärlden under många år sett en huspriser stiga kraftigt så är svenskarnas köpvilja något utöver dem alla. Danskarna är visserligen god tvåa på . Övriga prisraketer har knappt halvfart jämfört med svenskarna. För att svenskarna haft ovanligt stark förmåga att jobba hemma och redan sedan tidigare lagt ovanligt mycket pengar på hemmet.

Hur slutar då pris-galoppen?

Den kraftiga effekten av stimulanser och hemjobb lär bli tillfällig. Senare i höst kommer extrapengarna från staten tunnas ut och svenskarna åker prövar att åka till jobbet igen.

Då upptäcker vi att hemmet redan slukar väldigt mycket eller tredjedel av lönen. Vi kanske inte vill lägga mer pengar på att bo. Vi måste ju mat, kläder och nöjen också. Och så kommer vi resa lite igen och möta människor igen. Då vill vi ha kanske en ny tröja…

Nej, priserna kan knappast fortsätta upp. Kombinationen nya stödpaket och nya hemjobb är mest slut. Det finns inte heller några löneökningar som kan betala dyrare priser, säger prognoserna.

Inte heller räntorna kan hjälpa upp priserna. Även om räntorna inte väntas stiga nämnvärt, lär de i alla fall inte bli billigare igen, som räntan utvecklats senaste årtiondet. Nej, nya prisökningar sakna nödvändigt bränsle.

Ska huspriserna falla tvärt? Nej, huspriserna brukar inte falla rappt eller tvärt. För det finns en inlåsning, då få vill sälja till ett fallande pris. Vi sitter hellre kvar och hoppas. Prisnedgångarna blir istället oftast mer av pyspunka. Om vi inte får en överraskande arbetslöshet. Som vi såg i krisen i början på 90-talet.

Idag är det ju tvärt om – mer tal om arbetskrafts-brist. Företag saknar kompetens. Inom energi, programmering, teknik mm. Detta driver upp lönerna och priserna på boenden de mest centrala adresserna. Samtidigt kan även dessa jobba mer på distans.

Ja, de blir spännande att följa svenskarnas största utgift närmaste åren. Vi kanske hyr elbil istället. Vi kanske reser mindre… Så vi kan lägga ännu mer på att bo. Bara då skulle breda folklager få mer bränsle till fortsatt stigande priser.

Det enda säkra är att huspriserna saknar bränsle för att fortsätta upp.  Och för alla unga behöver vi istället verka för att få ned priserna. Så att fler kan bo där jobben finns. Ja, väldigt många fler hyresrätter vore en gåva till alla unga. Något som även skulle dämpa den nu galna prisgaloppen på brf:er, hus och tomter… Vi människor ska ju inte bara bo.

Vad säger du om bopriserna?/claes hemberg

2 kommentarer

 1. Erik säger:

  Håller med. Folk betalar nära smärtgränsen nu, med boräntor kring dryga 1%arn. Blir spännande om räntorna går upp eller om ränteavdraget slopas. Men too big to fail?

  • Claes Hemberg säger:

   Erik,
   räntorna lär smyga upp. Närmast osynligt. För några skutt tål ju inte svenska folket. Och någon starkt tillväxt som ska motivera stigande räntor märks ju inte heller. Så vart kan räntan stanna? Från dagens styrränta på 0 till en kanske 1. Och en boränta på 2-3%. Men det tar 5 kanske 10 år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *