Det blir ingen bred efterfest efter pandemin. Inget a la 20-tal. Minnesbetan blir istället bara två usla ekonomiska år, där några tagit för sig och vunnit mark. När andra med mindre tåliga planer tvingats lägga ned.Visst har fjolårets kraftiga inbromsning i ekonomin följts flera häftiga raketer. Hemmafixare och digitala bolag har rusat. Under hösten får vi nu se fler branscher återvända till mer normala förhållanden. Men någon höst-fest blir det inte. Den breda eftersmaken blir däremot mest mellanmjölk – ungefär som förut. Det säger Riksbankens prognoser.
Naturligtvis kan enskilda verksamheter uppleva en lättnad. Som restaurang, klädbutiker, teater, hotell och resor. Men det syns inte som en extra skjuts i BNP.
Samtidigt kommer hösten visa hur flera digitala bolag och mer välskötta verksamheter faktiskt tagit marknad under de senaste två åren. De bolag som tål kriser, ställer om och fortsätter utveckla nya tjänster. De har använt krisen för att ta för sig.
Samtidigt har förlorare också börjat att räknas. Bara i juni var där 500 bolag som gick i konkurs, visar UC. En av fem bolag tillhörde byggbranschen. Kraftigt stigande materialpriser klarade branschen inte av. De hade redan innan små marginaler och lovat hus till långt lägre priser, som nu inte blir byggda.
Hela vår ekonomin är däremot okej. I höst går vi mest tillbaka till start blocken. Som före pandemin. Vi återgår till ”Gå”. Som i spelet Monopol. De flesta har inte lyckats ta förs ig under de två svunna krisåren. Detta borde också stoppa oron för varaktigt kraftiga prishöjningar. Dessa har tydligen varit mest ett uttryck för tillfällig brist. När marknaden under en tid fungerar lite annorlunda. Då blir det brist på trä, chip och stål…
En positiv bild är ändå att landets ekonomi återvänder till samma trend och takt som före pandemin. Det var inte alls säkert i höstas. Flera spekulerade i Sverige skulle tappa mark. I slutet av året väntas nu däremot landets ekonmin återvända till trenden före 2019.
Efter sju ovanligt dåliga kvartal. Under värsta nedgången i fjol tappade vi under bara ett kvartal hela 8% av BNP. Det låter illa, men är bara hälften av Europa-snittet. Den slutliga prislappen för alla pandemikvartal kan visserligen bli det dubbla. Å andra sitter vi alla länder i ungefär samma båt.
I vår omvärld ser det sedan lite olika ut. USA tar snabbare ett steg tilllbaka och väntas utvecklas snabbare än Sverige kommande åren. Det är tech-tunga USA som gynnas av den globala digitaliseringen. Sverige i sin tur fortsätter i samma trend som före pandemin, eftersom vi har både björnar och tjurar i bagaget. Europa däremot har en mer stelbent ekonomi, som tappa, liksom de gjorde redan före 2019 väntas så fortsätta.
KIX-länderna som är samlingsbegreppet för de länder som är särskilt tunga i Sveriges export (Tyskland, Norge, UK mfl) utvecklas likt Sverige, bättre än snittet. Det ger lite extra trygghet för vår så viktig export.
Så visst kan vi se fram mot hösten och mer normal ekonomi. Även om efterfesten mest uteblir. Jag är bra nyfiken på verksamheterna som lyckats tänka framåt, utveckla nytt och ta för sig under krisåren.
/claes hemberg