Hem » Fossila avhoppare

Fossila avhoppare

Två toppchefer lämnar Scania för att gå till två starkt gröna bolag. Är det ett gott eller sämre betyg åt gamla fossila bolag. Och är de fossila bolagen verkligen de som driver förändringen?

De fossila bolagen, säger gärna högt och ljudligt ”hos oss kan du göra skillnad”.

Fossila bolag vill gärna hävda att den som vill verkligen vill utveckla världen mot ett bättre klimat borde jobba hos just dem. Där finns ju besvisligen mest att göra. Även om resan kan vara enormt lång.

Även fonderna som investerar i i fossila bolag kör gärna den här valsen. Och menar att lite olja, bensinbilar och kolindustri gör att de verkligen kan bistå med förändring.
Men toppcheferna antyder något annat…
Push eller pull, säger filosofen. Ska vi bromsa in de fossila bolagen extra fort. Eller ska vi gasa på den gröna bolagen extra mycket. Om vi nu ska välja fot?
Toppchefen inom Scania Anders Nielsen gick i fjol till Vestas Vind. Ett succébolag som senaste åren tillhör en av de absolut största vinnarna alla kategorier. Om vi nu talar uppdrag,  tillväxt och värdering.
Idag är det klart att självaste Scanias vd Henrik Henriksson går till nystartade H2 Green steel. Vi talar om den heta trenden att göra vår kanske smutsigaste värld – stålindustrin – till renaste ren, med el från vattenfallen i Luleälven.
Vi talar inte längre som en liten förflyttning. Utan de absolut tyngsta personerna med mest insyn i den gamla branschen, byter fot, gör ett lappkast, eller ett svanhopp…
Om nu toppcheferna ser att det gör större nytta inom andra branscher. Hur borde då vanliga anställda, vanliga motoringenjörer, sparare  och även fonder fundera?
Under tiden har konkurrenten Volvo senast året investerat flera miljarder i Skövde för att bygga en ny motorfabrik. En fossil motor. Visst gör bolagen satsningar inom el, men rör sig satsningarna om 3 eller 5% av budgeten? När de utgör 100% av framtiden, inte så lång bort.
/claes hemberg
Förresten: om nu de fossila bolagen är så förträffliga adresser för ett grönt arbete: hur många inom vind, sol, och vatten har gått till mer traditionella fossila bolag. För att verkligen göra nytta? En hand upp!

/c

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *