Hem » Arvet efter Trump Fenomenet

Arvet efter Trump Fenomenet

Om vi för ett ögonblick struntar i Trumps rasism, narcissism, fobism och lögner… så har han talat mer folkligt än tidigare presidenter. Det kan seriösa politiker lära av. Så att inte bara extremister tar den folkliga planhalvan.

Vi är idag många som är lättade över att Trumps år med hemska lögner, påhopp, våldsbejakande, konspirationer, nidbilder, fantasier, världsfrånvända, inkompetens… är till ända. Nu må han gå ut i den eviga kulissen.

Det är ändå inte så mycket en president som försvinner. Utan mer en mediefenomen, som slutar sina fyra säsonger av ständigt pågående kampanjande. Där han kanske tillfört något nytt?

Om det finns ett område där Trump faktiskt bidragit, så tänker jag på språket. I hans sätt att använda ord, gester, grimaser och scener. Här skiljer han sig från de flesta politiker. Han var löjligt enkel.

Han agerade a-politiskt. Det var en central del av hela hans persona. Inte så mycket vad han sa, utan HUR. Han lät inte som en politiker. Vilket gjorde att han nådde ut i grupper som inte lockats av politikens elitism, nyansrikedom och komplexa samband

Han ville också skilja sig ifrån ”the swamp”, det politiska arbetet i Washington. Han förenklade, upprepade och förenklade, så att det ofta blev löjligt tröstlöst. Men själva idén om att tala som folk gör mest, gjorde att han antagligen nådde ut till nya grupper.

Han presenterar sig mer som en boxare som går upp i sin ring. Omgärdade av skrikande fans. Aldrig dök där upp någon motståndare i ringen på hans rally. Han hittade istället på motståndare på löpande band. De var media, tech-bolag, forskare, Kina, EU, Mexico, domare, demokrater, hbtq-rörelsen, klimat-debattörer…

Han agerade tvärt om. Mexico skulle betala muren, lovade han. Istället för att hota Nordkorea åkta han dit och tog selfie. Istället för att motarbeta Putin, var de bra kompisar. Istället för att erkänna sig besegrad, grävde han skyttegrav…

Vad kan vi lära oss? Att folklig retorik fungerar. Trots den i Trumps version ofta luktade cynisk rå egocentrisk agenda. Och innan vi får se flera självupptagna politiker härma honom, så borde de seriösa samhällsbyggande politikerna ta intryck, förenkla, ut och prata så att folk förstår.

/claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *