Hem » Avslutar med Neox

Avslutar med Neox

Efter två år med Neox datadriven förvaltning lämnar jag Neox. Vi har för olika syn på samarbetet och bästa vägen framåt. Här några lärdomar:

Arbetet började bra. Analysen av datan var slående tydlig. Att förklara den var svårare. Jag jobbade mig in i fakta, långa möten, reste, träffade kunder och prövade modeller. Ett spännande uppdrag.

Efter ett års arbete så var vi klara att lansera. För ett år sedan startade vi första fonden och öppnade för fler att få privat förvaltning. Allt gick prima. Men att bygga ett företag är ett annat steg. Under hösten tjorvade samarbetet ihop. Vi delar inte utsikterna. Grundaren Peter Sjöholm har flest aktier. Då får jag sluta. Så enkelt.

Är jag besviken på förvaltningens avkastning? Avkastningen har levererat. Ungefär de +1 procent bättre än index i månaden. Liksom nio år tillbaka. Här har många andra datadrivna förvaltare mycket att lära.

Vad har jag lärt mig om datadriven förvaltning? Bred och konsekvent analys. Och: handla mindre. Även mänskliga analytiker och förvaltare gör dessa två hemskt enkla misstag.

Neox fick kritik för innehav i kraschade tyska Wirecard och otydligheter i en revision. Lämnar jag på grund av kritiken? Nej. Att jag lämnar beror bara på samarbetet. Revisionen fixade de direkt. Kraschen i Wirecard kunde inte Neox eller tyska finansinspektionen avslöja. Sedan dess har förvaltningen fullföljt och hämtat igen hela tappet. Det tog några 4 månader. Jag lämnar Neox bara på grund av olika ambitioner.

Ser jag några brister i Neox förvaltning? Inga avgörande brister. Det är bara att vässa och utveckla vidare. Vilket pågår. Grundanalysen är densamma.

Var det några etiska eller moraliska överväganden, där vi skilde oss åt? Nej, inte alls. Etiken är stark och välbyggd på Neox. Vi hade bara olika åsikter om vardagsjobbet och utvecklingen framåt.

Ska jag starta egen datadriven förvaltning? Nej, dataanalys gillar jag. Men Peters årtionde vid analysbordet siktar jag inte på att springa ikapp. Jag är stark i andra grenar.

Skulle du rekommendera Neox till sparare idag? Numera saknar jag insyn i bolaget, därför vore magstarkt att rekommendera dem. Varje sparare får kika, jämföra och själv välja.

Har jag själv några pengar i Neox-förvaltning? Nej. Jag har sålt av allt. Jag vill investera mina pengar i bolag jag också kan jobba i eller följa nära inpå.

Är jag nöjd med ditt arbete på Neox?  Ja, fram till i höstas. Första 18 månaderna var mer krävande än jag anade. Att förstå matematiken och dess materia. Jag fick verkligen ta stöd i alla mina tjugo år i finansbranschen.

Ändå vill jag sluta efter bara två år? En bra start räcker inte . Abetet måste fungera även när verksamheter växlar upp. Och där fick jag ta biljetten.

Skiljs vi som vänner? Hoppas det. Vi gjorde ett starkt jobb ihop. Vi är däremot inte överens om avslutningen. Hoppas vi blir det.

Vilken förtjänst gjorde jag på 2 års arbete med Neox? Det är just här vi inte är överens. Ideellt arbete har jag inget emot. Jag gör de sedan många år i både Allbright och Lärargalan.

Har jag kanske gjort ett dåligt jobb? Tvärt om är senaste två årens jobb för Neox några av de mest genomarbetade analyserna och genomförandet jag gjort. Jag har mött kunder, rest internationellt, föreläst och verkligen slitit för Neox. Här har jag absolut inget att skämmas för. Tvärtom.

Hur kommer du att minnas Neox? Peter är ambitiös. Fler investerare borde sluta med aktier. Istället köra fonder. Och kräva att fonderna utgår mer från data och starka tillväxtbolag, äga länge, gärna 5-7 år och handla inte däremellan. Många sparare handlar sönder sina konton. Särskilt senaste året.

/claes hemberg

5 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Hur högt värderar du indexfonder idag jämfört med när du jobbade på Avanza? Då har du haft enkla portfölj på bloggen som 99 av 100 skulle välja långsiktigt 80% Global index / 20% Sverige index. Är det något som håller i sig fortfarande eller tänker du annorlunda idag 🤔? Det är intressant att höra och veta om du håller fast vid det fortfarande Claes. Ha det så bra.🤗.
  Mvh.jacke77

  • Claes Hemberg säger:

   Jacke, kul att du frågar. Det korta svaret är JA. För fortfarande är det endast 5% av fonderna som slår index över lång tid. Naturligtvis vill vi människor tro att just vi själva tillhör de som hittar och behåller de 5%.
   Sedan är det lätt att säga ”hur kan du välja bort tech-boomen, köp en techfond”… Det är absolut en stark trend, som fått flera aktiva fonder att så index senaste åren. Men så var det inte alls åren 00-20… Så trenderna kommer och å går. Vi vet bara inte hur länge. Var det ett tillräckligt svar?
   /c

   • Jacke77 säger:

    Tack för svaret Claes. Jag är helt nöjd och tillräckligt ärligt svarat. Det vad jag tycker efter många års riktig stark börs uppgång är det ännu viktigare hålla sig till billig bred global indexfond 0.22% i avg 👍. Den tål mycket brus samtidigt sköter det sig utmärkt med automatisk månadssparande. Småsparare klarar sig riktigt bra med det långsiktigt. Samtidigt blir det mycket lättare vara full investerad på börsen långsiktigt då utväcklingen blir mycket jämnare än att hoppa in och ut i dyra aktiva högrisk branchfonder. 👍
    Mvh.jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *