Hem » Fler stödpaket väntar

Fler stödpaket väntar

Andra vågen av Corona och andra vågen av ekonomisk osäkerhet möts av andra vågen stödpaket. Fed var först ut. För nu vill vi snabbt återgå till det normala och minska risken för långtgående skador i ekonomin. Så fungerar vår ”förväntans-ekonomi”.

Vårt samhälle och hela ekonomin har senaste årtiondena skruvats allt hårdare mot förväntningar på framtiden. Girig kvartals-kapitalism, säger några. Andra står fast vid att lång planering är enda vägen till att utveckla nya uppfinningar, forskning och hela samhället.

Att vi styr efter framtidsprognoser låter ju smart. Men samma långsiktiga planer tycks fullständigt krascha när vi plötsligt inte vet hur närmaste veckorna gestaltar sig. Då blir många uppenbarligen väldigt kortsiktiga. Och under våren rekorddök börsen som mest -35 %.

I vår lättpsykade förväntans-ekonomi ingår även våra centralbanker, myndigheter och politiker. Därför möttes världsrekordet i börsnedgång med ett världsrekord i starka och snabba stödpaket. Allt för att visa musklerna. För så mycket har tjänstemännen lärt sig. Den som inger trygghet kan undvika att ett kaos blir en kris i sig. Hittills måste jag säga att det har i det mesta fungerat väl.

Kommer en nästa våg med virus och nya regler, vissa nedstängingar och ny virusoro, så kommer vi sannolikt få se samma kris-reaktion-förlopp igen. Vi har en sådan ny kris-logik. Kris-Oro-Stödpaket-Återhämtning. Som numera sker snabbt, eftersom oron sprids snabbt.

För det finns inga åtgärder som idag kan helt säkert skydda oss mot viruset. Det finns inte heller åtgärder som snabbt kommer ut och botar. Utan samhället kan bara genomföra åtgärder som skyddar oss mot vår egen oro. Det behöver vår framtids-känsliga ekonomi.

”Ingves kan inte skydda oss mot virus”.

Redan kan vi förvänta oss ett ”mellanpaket”. För oron i sig, för en ny våg av virus, kan i sig bromsa ekonomin. Vilket vi för allt i värden vill undvika. Mina kontakter inom industrin talar öppet om detta.

Industrin säger att den ekonomiska botten var i april. Och att de redan ser en stegvis förbättring under maj och juni. De säger också att tidigare ordrar ligger kvar, men antalet nya är lägre än väntat. Och antagligen kommer nya orderar på allvar första efter sommaren. Den här osäkerhet plus oron för en andra virusvåg skapar en grogrund för oro i sig, där alla inte tål en seg återstart. Särskilt de med små kassor. Och förstås inte de inom resor, hotell och gatubutiker…

Med andra ord kan vi mycket väl vänta oss en serie nya stödpaket. Som Fed kom med häromdagen.

Ja, krisen kommer att städa ut flera branscher. Och vet ganska väl vilka. Men konkurrensen i andra bransch kan förändras. Definitivt ändras hur vi arbetar, resor, möter och diskuterar. Och all forskning som säger att vi människor är duktiga på att ställa om, har nu en god chans att studera, om/när/hur dessa teorier stämmer.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *