Hem » Tappar i tech, energi …

Tappar i tech, energi …

Europa har länge lett världens industriella produktion. Men sedan finanskrisen tappar vi med andra växer vidare. Nycklarna stavas tech, energi och läkemedel.

Kina var förbi vår produktion redan 2010. USA är på väg förbi just nu. Orsaken är Europas svaga förmåga att investera i tech, energi och läkemedel, visar ft.com.

Grundproblemet är mängden forskningspengar. Europa har visserligen ökat andelen forskning senaste årtiondena. Men USA och Kina ökar desto snabbare.

Forskningen inom tech ligger vi särskilt långt efter. Bäst i Europa framställs Nokia och Ericsson. Det är ju kul, men säger något om bristerna i Europa.

Istället är det världens giganter Apple, Dell och Intel mfl som sopar banan med världens investeringar i tech. Och Kinas Huawei och Tencent växer. Inte för inte så lovar nu nya EU-presidenten Ursula von den Leyen nya tag och investeringar.

Även i den gamla industrin av fordon börjar det samtidigt se allvarligt kämpigt ut. Visst är Europa ännu störst. Men inte länge till. Orsaken är att även bilarna har blivit allt mer tech. I synnerhet är det kunskaperna om batterierna som saknas här i Europa. Därför satsar nu EU 3 miljarder euro här.

Och mycket mer EU-tech är efterfrågat. Personligen var jag helt nyligen delaktig i EU-satsningen på Deep30-bolag. Men då talar vi om 30 bolag per år. Så nog finns det en hel del kvar för Europa att diskutera, satsa och utveckla på.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *