Hem » En god pandemiläxa

En god pandemiläxa

Två år har vi inte kunnat resa, gå på restaurang och underhållning som förr. Det gör att snittsvensken har ovanligt bra ställt. Något vi svenskar borde lära av framåt. Vi kan avvakta. Vi kan välja.

Svenskarna har i vanliga fall fem stora utgifter i vardagslivet. Tre av fem har vi däremot senaste två åren inte alls kunnat göra som förr. Inte resa, inte äta ute inte underhållning… Istället har svenskarna avvaktat med köp ovanligt ofta. Det visar att avvaktan kan ge en enorm styrka. (Även om några säger tvångssparat).

Effekten är häftig. Svenskarna sätter flera rekord i god hushållsekonomi.  Något vi borde lära oss av framgent. Och välja mer medvetet framåt.

Även i utlandet märks effekterna. I USA har de sett människor arbeta mindre. Fler har gått i tidig pension. Det märks i arbetskraftsbrist.

Tänk vilken ekonomisk läxa pandemin är. Att inte gå i gamla fotspår, utan göra om, göra nytt. Även om det nu inte skett av fri vilja, så visar det minsann på en dynamik som få erkänner för sig själva. Och tänk om vi tar detta som än lärdom framåt. Vad har vi då inte för möjligheter att välja väldigt annorlunda.

Mest synligt är tvångssparandet på svenskarnas vanliga sparkonton. Just nu höga 120 mdr. Nyss var där hela 160 mdr. Eller 160 000 kr per svensk. Nivån är framför allt långt högre än senaste åren. Svenskarna är rekord rika på sina bankkonton.

Fondsparandet har bubblat upp under ytan från 46 mdr i fjol och över 140 mdr i år. Vilket inte bara varit en rysligt god affär när börsen raketat. Det är också ett klokt val eftersom många inte använder sina sparpengar på kort sikt, utan först ofta 5 och 10 år bort.

Kanske har pandemin givit oss en aha-insikt. Att vi kan välja mer, vi kan välja bort, välja annorlunda. Att vi är inte fast i våra gamla julspår.

Och just nu tycks det vara ett utmärkt tillfälle att välja om, mer på riktigt. På lång sikt framåt. För nu har vi mer pengar än vanligt och vi har erfarenheten av en ny vardag.

Hur tänker du framåt?/claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *