Hem » En bedrägeri-industri

En bedrägeri-industri

Varannan minut drabbas en svensk av bedragare på bankkontot. Tempot är nu 275 000 svenskar varje år. Vi talar om en industri med många hundra bedrägeri-företag. Skriver jag i en krönika. Först nu har vi fått fakta på bordet.

2,2 miljarder försvinner varje år från svenska bankkonton. Mitt framför ögonen på banken. Det handlar om social manipulation, beskriver nu finaninspektionen i en rapport. Omfattningen är så grotesk att vi måste tala om en bedrägeri-industri.

Jämför med seriösa företag så talar de om att ett samtal av 100 blir en affär. Med samma logik så har bedrägeri-industrin gjort 30 miljoner kontaktförsök senaste året. Ja, de har ringt även mig, min vänner och släktingar.

Artighetens dyra pris

Mest drabbade är äldre. De som är artiga nog att svara i telefon, som folk gjort i långa tider. De förlorar i snitt 27 000 kronor. Yngre har på bestulits 4 000 kronor. För de svarar sällan i telefonen.

Varje stulen krona är en skandal i sig. Mitt framför ögonen på bankerna. Lägg till att nivån på problemet har pågått i många år. Tre år tillbaka så har över 200 000 svenskar varje år blivit bestulna. Och bankerna har inte berättat om det. Ja, det är en skandal i sig.

Fakta börjar synas

Först när myndigheterna begär ut fakta om bedrägerier får vi fakta. Vi talar om ett samhällsproblem. Därför är mörkläggningen hos bankerna omskakande, skriver jag i min krönika.

Vi vet fortfarande inte hur många som blivit kontaktade av brottslingarna. Vi vet inte hur många brott som bankerna lyckats att avvärja. För vi saknar fortfarande fakta. Finansinspektionen har begärt ut mer fakta. Men än så länge har bankerna inte kunnat dela med sig.

Bankerna saknar rutinerna säger de. Under tiden ringer bedragarna vidare och lurar arma människor på deras pengar…

Min krönika

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *