Hem » Bubblor i prislabbet

Bubblor i prislabbet

Räntan står och väger. Priserna bubblar vidare som i laboratorium. Där forskarna (säljarna) prövar sig fram. Tjänster är fortsatt dyra. Varor faller i pris. Men det är en rabatt som inte syns för svenskar som handlar i kronor. Vi får semestra i Sverige och handla närodlat.

Alla drömmer vi om normala och mer stabila priser. Kanske är vi där om 1 eller 2 år. Det är planen i dagsläget. Men det går inte så fort som centralbankerna hoppats.
Istället experimenteras det nu med olika priser upp och ned. Många säljare prövar sin lycka i att tjäna lite extra. Särskilt inom tjänster, som service, tjänster, hotell och restaurang.  Andra kämpar för sin överlevnad inom bygg och bland ansatta bönder.
Detta prövande är ju precis vad en marknad handlar om. Särskilt i gränslandet mellan bromsande och gasande ekonomi.
Europa pekar åt två håll
Mitt emellan balanserar centralbankerna som aldrig förr. Bankdirektörerna sväva på smala linor likt ballerinor högt i skyn. De vill inte ramla ned och slå sig.
På ena sidan linan väntar kritik för höga räntor från bönder och konsumenter. Från andra sidan linan väntas kritik för hög inflation från fack, arbetsgivare och ekonomer.
Varor blir billigare
Under tiden har varor blivit billigare. I Europa till och med faller de priser senaste kvartalen. Orsaken förstås import. Mycket av våra varor köper vi från utlandet. Det gäller allt från mat och elektronik, hälsovård och kläder…
Men vi i Sverige köper in med svag krona. Det gör att rabatten på gods från utlandet inte syns här i Sverige.
Det blir hemester i år. Gärna med närodlat. Dyra matpriserna har matjättarna lovat att sänka. Priserna som är upp nära 30 procent sedan pandemin. Bensinpriserna är ned senaste veckorna,, när världsekonomin tvekar. Elbilen är antagligen billigare…
Under tiden spökar räntan lite. I Sverige och ECB har vi sänkt. För den importerade inflationen faller till deflation. Även om inhemska tjänster är fortsatt dyra. Något som inte håller i längden. När köpkraften krampar lär även tjänsterna få tjäna av svagare intresse.
/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *