Hem » Efterkris väcker evolution

Efterkris väcker evolution

Att industrin öppnar igen blir startskottet för en ovanlig kapplöpning. För att ta andelar, köpa, omorganisera och tänka nytt. Några vilar på hanen. Andra kommer andra skaffa sig fler års försprång. Här kan The “Banner” Gibson inspirera utöver det vanliga.

Att få igång industrin kommer att ta flera månader. Vi har ju aldrig tidigare haft en stängd industri, sedan starten på vår industriera för 200 år sedan.

Särskilt utmanande blir det nu, när vår just-in-time-industri, ska få hela orkestern att hitta samma melodi och tonart igen. Många kontakter, kedjor och avtal ska på plats. Nystarten öppnar också för nya tankar och tilltag. ”Det är nu vi kan förändra bolaget och branschen i grunden”, säger flera vd:ar jag pratar med.

Naturligtvis kommer många bolag ta det säkra före det osäkra och hellre gå i gamla hjulspår. Några kommer däremot att ta chansen och genomföra nya grepp, tekniker, modeller, städa ut gammalt skräp och skaffa nya rutiner…

Vi kommer även se bud, rävspel, konkurser, köp och uppsägningar. Ja, kris är inte bara elände, utan också tillfälle. Efterkris är evolution XXL. Vi kommer att se hur butiker aldrig öppnar igen. Vi har hittat nya sätt att spara kontorsyta, resor och mötesrum…

Ute på marknaden märks sargade konkurrenter och nya spännande kundbeteenden. Äldre använder mer nättjänster. De får ju inte gå ut. Vi näthandlar som aldrig förr. Hämtmat, böcker, hälsoråd på nätet har exploderat. Samtidigt som butiker, hotell, kostymskräddarem, restaurang och resor imploderat.

Många nya vanor och ord tar plats år 2020. Verbet zooma, beskriver tv-möte. Telefonpromenad är möte och motion i ett. Bibliotekets nättjänst har kö. Vi lagar mer mat hemma än på många årtionden…

En god vän är mångårig vd i industrin. Han har uttryckligen väntat på nästa kris. Han har nämligen mycket goda erfarenheter. ”Under finanskrisen gjorde vi några av våra absolut viktigaste köp, beslut och nya tag. Om jag får bestämma borde vi ha kris oftare.”

En annan vd säger ”Jag har givit mina landschefer i uppdrag att spana efter uppköpskandidater. De borde vara några bra bolag på fallrepet.”

Nu är de driftiga vd:arna med is imagen inte i majoritet. Även vd:ar har ofta ullstrumpor. Men några kommer att sälja av, arbeta om, hitta nya partners och förändra både sitt bolag och sina bransch. Denna efterkris är en chans som inte kommer tillbaka närmaste årtiondet.

En stark förebild kan vara ”The “Banner” Gibson”. Detta är nu ingen person, utan en produkt från Gibson-fabriken i Sydöstra USA. Det är tidigt 40-tal. När USAs industri förbjöds tillverka annat än krigsmaterial så fortsatte Gibson ändå att (olagligt) tillverka sin huvudprodukt. De kunde inte ställa om. Och plötsligt nådde de en kvalitet som går till historien.

För det var inte vanliga materialet och vanliga manskapet som jobbade i fabriken, eftersom de var i väg i kriget. Istället tvingades fabriken tänka om. Titta på bilden tagen utanför fabriken. Istället kom stadens fruar till fabriken. De höll inte bara fabriken igång, utan förändrade produktionen i grunden.

De utvecklade nya sätt att tillverka fabriken stjärnprodukt, med nya lättare och färre material. Under 5 års nedstängning producerade de 24 000 ”The Banner” (gitarrer) som fortfarande idag anses vara de bästa i branschen. Och kallas än idag för The Banner, eftersom de målade dit en liten vimpel på skaftet.

Vilka är dina nya grepp under krisen?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *