Hem » Det ljusnar

Det ljusnar

Kl 16.30 den 23 mars bottnade börsen. Nu har vi siffror på virusets kulm och industrin ska öppna. Antagligen blir inte börsen billigare än så här närmaste åren. Även om de goda siffrorna dröjer några månader. Först ska vi igenom kvartalets kallsupar och gupp i rapporterna. 

Visst får vi bakslag i ekonomin 2020, BNP kraschar historiska 10 % och arbetslösheten dubblas. Men vi människor vill jobba och gör vårt allt för att komma tillbaka. Därför har börsen redan lagt den bakom sig; det historiska världsrekordet i Coronakrasch. -32 % på 18 dagar. Och okristliga börskast på 83 (vix) vilket var klart värre en finanskrisens 60.

Börskraschen var chockande, men ändå begriplig. För just då visste vi inte hur stor spridningen av viruset skulle bli. Det vet vi nu. Då visste vi inte när viruset skulle kulminera. Det vet vi nu. Då hade vi inte jättelika stödpaket i ryggen. Det har vi nu. Då klarar vi BNP-kollaps på -10%, eftersom vi vet att redan under slutet av året vi kan se en studs uppåt med +5%.

Naturligtvis kommer bakslag. Men inte den totala ovisshet och -32% på 18 dagar…  Oron  för en strukturkris, har också lagt sig i skuggan av alla historiska stödpaket. 

Kraschen är faktiskt enligt skolboken. Tittar vi på börsfallen i USA sedan år 1800 så märks hur börsfall som beror på tillfälliga händelser som oväder och kriser pressar börsen i snitt 28%. Och då hämtar sig börsen i snitt på 17 månader. Såvida inte krisen övergår i en strukturell kris. Då kan fallet pågå ned till -55% och sitta i 110 månader… Så frågan är nu om vi får en strukturell kris? De enorma krispaketen talar emot det.

Vi har senaste veckorna gått från total okunskap till viss kunskap och vi upplever en stor matta av krispaket, som aldrig tidigare, borde inge en botten och skydd mot strukturkriser. Här någonstans. Därför kan vi dra slutsatsen att börsen blir knappast billigare än så här. Inte närmaste årtiondet. Och eftersom jag dämpade börsfallet till hälften, så har jag torrt krut.

Om du känner dig omskakad av senaste månadernas ekonomiska resa så är det inte konstigt. Intensiteten har varit obehaglig. Den historiska börsnedgången pågick egentligen ”bara” en månad från 21 februari till 23 mars. Den botten är nu tre veckor bakom oss. Börsen är upp några 15%.

För idag börjar länderna öppnas och konsumtionen på väg tillbaka och då har börsen hämtat sig några 13 procentenheter (OMXPI 23/3) från botten. Och nu stavas oron istället: bakslag i återhämtningen. För viruset kan komma i en andra våg, som vi sett i Kina, Singapore och andra länder. Men vi som sparar ska alltid tåla minus 5 proc.

Mitt i allt detta ska börsbolagen, närmaste veckorna, släppa sin rapporter för första kvartalet. Men q1 blundar vi mest för. För antagligen får vi här de sämsta rapporterna på flera år. Och värre blir det i andra kvartalet. Då blir siffrorna de sämsta på flera årtionden. En börs-vd jag talar med säger att försäljningen bitvis är ned 90%. Det är så dåligt att det inte går att analysera. Först i tredje kvartalet borde vi se i ljuset. Men detta synsätt står vi ut att vänta till sensommaren och hösten.

Räkna också med dold dynga i rapporterna. Se upp för att bolag kan kasta in och dölja gamla surdegar och dåliga affärer i rapporterna. Rapporter kan därmed bli sämre än sämst. Att skeppa ut skräp under radarn är däremot inte bara dåligt. Att städa undan misslyckanden kan vara bästa sättet att blicka framåt och ha rätt fokus när marknaden kommer tillbaka. Bolag som nu gör upp med misslyckade satsningar och projekt, kan mycket väl vara de som startar snabbast på andra sidan.

Motvinden finns kvar i samhället. Vi kommer närmaste månaderna också få se dubblad arbetslöshet och inbromsning på 10 % av BNP. Det säger siffror från både Kina och Tyskland. Det är allvarligt. Italien kan bli vårt nya Grekland. Lägg till Brexit och att EU kan dras sönder. Samtidigt som Kina tar marknad av USA. Och flera lager med politisk oro och svekdebatt.

Tur att virus nådde oss efter många år av god konjunktur. Det gör att ladorna är mer välfyllda än på länge, till massiva stödpaket, som nu pumpas ut i ekonomin. Och vad är alternativet till börsen? Låg räntor cementeras än djupare, kanske 7-10 år framöver, vilket samtidigt ger oss få alternativ till börsen.

Bolagen lär nu också börja bygga upp en ny slags kriskassor. Andelen investeringar kan minska, till förmån för buffertar. På samma sätt som konsumtionen hålls tillbaka av sparande. Småbolag och techbolag som behöver pengar kan bli lottlösa. Det osar konkurser.

Då börjar jag veckoköpa. En lugn start är köp för 1/10 per vecka. Ta bara av pengar du inte behöver närmaste åren. För värdet kan förstås halka ned, innan vi får rejält fotfäste. Det blir ingen spikrak återhämtning, utan räkna platåer och diken. Allt efter motgångar och framsteg. Vi kan mycket väl få se flera nedgångar på 5%.

Välj bara bolag eller fonder du känner väl och följt under flera år. Så du inte personligen blir överraskad av nya naturliga trista nyheter. Kom ihåg att i grunden starka bolag tar för sig i kristider. Undvik chansningar och turn around. De blir lätt total turn down. För söker sig  väljer de stora pengarna säkra investeringar. Det kan gör att mer riskabla bolag får kasta in handduken eller i bästa fall lider stora skador med förseningar.

Undvik företagsobligationer. Inser att stängningen av flera fond er var nödvändig. Om fonderna idag innehåller kvalitet eller mest skräp idag, är en vettig samvetsfråga. Det kan vara så att fonderna tvingats sälja guldklimparna och sitter kvar med skräpet. Jag vet inte. Jag köper inte.

Före Corona har jag själv varit skeptisk i två år. Lång tid med räntor brukar slå fel. Därför var jag nära säljknappen. Att virus skulle slå till var en överraskning. Nedgången började fredagen 21 februari. Efter en stark rapportflod och det var många av mina aktier som var på rekordnivåer. När viruset började nå Italien, tog jag det säkra för det säkra och sålde 80 procent sista dagarna i februari.

Volatiliteten slog snart sina klor i börsen. 80. Långt över nivåerna från finanskrisen. Det var det en köp signal. Börsen hade då fallit -28% på 3 veckor, kring 20e. Trots att vi inte såg någon kulm på viruset, började jag småköpa tillbaka. Flera av min aktier var ner 30%. Stödpaketen började komma ut, men kulmen för viruset i Europa dröjde, och börsen gjorde ett ryck ned till, till -32%. Visst kostar det att köpa för tidigt. Så mycket har jag lärt mig att jag köper och säljer ofta för tidigt. Å andra sidan är jag sällan sen. Senaste veckorna har jag börjat köpa igen. Nu 90% tillbaka.

Köper inte tillbaka de som återhämtat sig starkast: Ericsson och Tomra.

Köper tåliga bolag som tar för sig i lockdown: Storytel och Enea – bolag som inte påverkas direkt av nedstängningar utan till och med kan stärkas. Storytel dubblade antalet nya kunder. Enea som servar telekom ned bra tv på mobiler… Andra köp gick till oförtjänt pressade bolag. Kylskåpen hos Beijer Ref går åt även i oron. Mycronic jobbar med långa tåliga avtal. Annars mycket få konjunkturkänsliga bolag. Bara två rejält utbombade. Gedigna Trelleborg, Concentric och löftesrika Veoneer. Endast en aktie övervintrade jag i; Allgon. Eftersom jag arbetar med bolaget, så ger det en extra fingertoppskänsla. Och då kunde jag med gott samvete blunda jag för kursstupet… Ps. lägg märke till det inte är en aktie som gör en sommar, utan en rejäl bredd.

Hur ser du återhämtningen?//claes hemberg

20 kommentarer

  1. Tina säger:

    TACK Claes för att du delar med dig av din ovärdeliga kunskap! Tack vare dig så vågade vi för några år sedan lägga allt vårt sparande i aktiefonder efter dina rekommendationer om vad att välja och i vilken omfattning.Men framför allt så vågade vi behålla de nu under börsfallet. -Tänk på vad Claes säger,lita på honom,var vårt mantra under de värsta dagarna! 🙂 Detta inlägg från dig har vi sett fram emot!! Tack Claes!

    • Claes Hemberg säger:

      Tina, kul att höra ifrån dig. Och ja aktiefonder lär vara den bästa myllan även närmaste årtiondet. Nu när räntan blir ännu mer pressade och nära noll… Just i dessa dagar skulle jag kika efter småbolagsfonder. De har ju pressats mer än de flesta andra./c

        • Claes Hemberg säger:

          Mårten, titta på de aktiva; Odin, Lannebo, Didner, Cliens, Carnegie… Vilken har utv bäst senadan botten 23 mars? Och kika på deras innehåll i portföljerna. /c

          • jacke77 säger:

            Hur kommer det sig Claes att du rekomenderar dyra aktiva småbolagsfonder före Amf Aktiefond småbolag 0.45% i avg? Så som jag känner dig har du alltid förespråkat billiga indexfonder för småsparare långsiktigt! Du känner till billig bred indexfond hela Sto börsen Seb Sverige indexfond 0.27% i avg och Amf småbolag. Hur kommenterar du Spiltan Aktiefond investement som har utklassar bred Sverige indexfond sedan start lika så aktier som Investor. Industrivärden.Latour . Lundbergföretagen? Hur kan man lyckats själv bättre än att köpa de 4 investement aktier? Ha det så bra claes.
            Mvh.jacke77

          • Claes Hemberg säger:

            Jacke, billiga fonder är bäst för vanligt folk. Men om du nu ska söka småbolagsfonder, så är det ett tillfälle att kanske titta på de aktiva. Där finns ju mer aktiva val att göra, tänker jag. Men ”vanliga sparare” kan mycket väl må bäst i breda billiga globalfonder. Som vanligt!/c

        • Claes Hemberg säger:

          Mårten, kika på allihopa. Titta på a) avkastning 1, 3 och 5 år. Titta även på b) innehållet i fonderna. Ta det du gillar /c

      • Jacke77 säger:

        Hej Claes. Vad tycker du om Amf aktiefond småbolag? Tycker du att det är bättra satsa på den än på vanlig svensk bred indexfond som Seb Sverige indexfond? Ha det så bra.
        Mvh. Jacke77

        • Claes Hemberg säger:

          Jacke, jag har inte granskat småbolagsfonderna. Men titta på bäst sedan återhämtningen och jämför också innehållet i fonderna. Skriv förresten till placeras fondexpert per.stahl@placera.se och tipsa honom om att jämföra fonder. Så kanske du kan hoppas på en gedigen jämförelse. /c

      • Tina säger:

        Tack Claes. Har du något förslag på hur vi kan ändra vårt månatliga sparande och hur stor del av detta att investera i småbolagsfonder?
        Vi sparar 20 000 kr/månad fördelat på 75 % i Länsförsäkringar Global Indexnära,15 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad och 10 % SPP Aktiefond Sverige A.
        Vi har idag 970 000 kr i Länsförsäkringar Global, 170 000 kr i Länsförsäkringar Tillväxtmarknad och 120 000 kr i SPP.
        Borde vi sälja av något av detta för att köpa småbolagsfonder? I vilken omfattning? Rekommenderar du isåfall en småbolagsfond eller flera olika?
        Tack på förhand 🙂

        • Claes Hemberg säger:

          Tina, ert sparande ser ju ut som rena skolboken i min värld. Att ha global fond har varit riktigt bra när svenska kronan åkt utför…. När jag talade om småbolagsfonder syftade jag enkom på att de tappat mer än börserna och att de kan vara en bra start nu. Men se det samtidigt som lite mer livfull (hög) risk. Så börja med 10% och så om kanske 1-2 år utvärdera och se om ni gillar utfallet. typ! /c

          • Tina säger:

            Tack för info om småbolagsfonder! Javisst är det rena skolboksexemplet-från bästa läraren C !! 🙂

          • Claes Hemberg säger:

            Tack Tina, snart kommer jag att skriva mer om fonder. Jag har jobbat med ett helt nytt projekts senaste året som snart ska få se dagens ljus. Mer inom kort. /c

      • Tina säger:

        Tack Claes. Har du något förslag på hur vi kan ändra vårt månatliga sparande och hur stor del av detta att investera i småbolagsfonder?
        Vi sparar 20 000 kr/månad fördelat på 75 % i Länsförsäkringar Global Indexnära,15 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad och 10 % SPP Aktiefond Sverige A.
        Vi har idag 970 000 kr i Länsförsäkringar Global, 170 000 kr i Länsförsäkringar Tillväxtmarknad och 120 000 kr i SPP.
        Borde vi sälja av något av detta för att köpa småbolagsfonder? I vilken omfattning? Rekommenderar du isåfall en småbolagsfond eller flera olika?
        Tack på förhand 🙂

  2. Christoffer säger:

    Hej Claes.
    Jag är lite förundrad över värdet på börsen just nu(20/4).
    Innan Corona och börsfallet var de flesta överens om att bolagen nu verkligen var tvungna att leverera bra rapporter(lönsamhet och god avkastning) för att rekordnivåerna skulle bibehållas.
    Från de nivåerna är vi nu ner endast 10 procent.
    Stödpaket, visst, men borde inte börsvärdet avspegla just lönsamhet eller löfte om lönsamhet?
    Om börsen är högt värderad endast för att vi saknar alternativ, vad säger den om ekonomin då?
    Min tro på börsen har fått sig en torn nu när jag i te längre förstår den.

    Vänligen

    /Christoffer

    • Claes Hemberg säger:

      Christoffer, på botten var börsen ned några 34%. Som om att en av tre vinstkronor skulle försvinna. Lång tid framöver. Men nu när vi ser att hacket kan vara över redan om 2-3 kvartal, så börjar vi hoppas att gamla vinster ska komma tillbaka. Är vi för optimistiska. Kanske? Naturligtvis kommer inte alla bolag tillbaka. Några har ju redan gjort konkurs… men de som är kvar kan komma starkare efteråt…/c

  3. Sara säger:

    Heej!
    Vet inte om detta är något du vanligtvis svarar på men skriver iallafall – jag ska precis börja spara i Avanza och har runt en 120 000kr. Hur rekommenderar du att man lägger upp sitt sparande? Och finns det några specifika fonder du rekommenderar?

    Ha det bäst & tack för mycket lärorik läsning!

    • Claes Hemberg säger:

      Sara, det enkla svaret är köp för 1/5 varannan vecka. För det kan ju skaka till både upp och ned i väntan på att de ekonomiska talen blir tydligare. I valet av fond så tänk: 1 – bred fond tål mer oro. (Global eller Europa) och 2- Billig fond passar den vanlige spararen. Ska du söka mer 3- aktiv fond, så behöver du ser över valet en gång per år. Exakta fondvalet får jag återkomma till inom kort. Jag har nämligen en nytänkande fond i rockärmen, som jag jobbat med senaste året… /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *