Hem » Återhämtningen stökigare

Återhämtningen stökigare

Svenska ekonomin och börsen har klarat pandemin riktigt bra. Men nu blir återhämtningen stökigare. Efter rapporterna blir sensommarens gärna mer börs spretigare. Lägg till att den utdragna pandemin i USA och en pressad Trump kan göra det etter värre. Men det tål vi.

Svenska bolag har varit riktigt duktiga på att styra om, spara in och rusta under den kaotiska våren. Det är tydligen en svensk paradgren. Det syns tydligt i senaste veckornas rapporter, i senaste månadernas starka börs och starka krona. Vi utklassar det mesta i vår omvärld. Förutom teknikbörsen Nasdaq, som rider på den it-turbo som vi sett blomma ut under pandemin-pressen.

Naturligtvis har vi haft hjälp av vår öppenhet. Svenska ekonomin väntas i år bromsa cirka 4% mot snittet på över 8 % i Europa. Så har vår öppenhet definitivt tjänat svensk ekonomi.

Svenska bolagen har också överraskat. Resultaten bland de största svenska bolagen var hela 23 % bättre än förväntningarna i juli-rapporterna, visar en sammanställning av Ålandsbanken. Särskilt gott mottagande har vi sett i de bolagen törs blicka framåt och ger en utsago som är mer konstruktiv.

Men nu går återhämtningen in i andra andning. De snabba fixarna och uppsägningarna som sänkt kostnaderna är förbi. De snabba statliga bidragen som gynnat bolagen, är också förbi. Staterna har inte råd att skicka ut så mycket mer pengar.

Nu väntar istället den ojämna ekonomiska sommaren. Där bolagens sommar-affärer som brukar vara osäkra. I år blir extra svåra att förutse. Under tiden får vi få fakta från bolagen. Först i oktober får vi en klarare bild. Vilket ger utrymme för häftig gissningslek närmaste månaderna.

Lägg till att även pandemin biter sig också kvar både i EU, UK och USA, som dominerar våra svenska bolags affärer. Det gör att återhämtningens andra steg kan bli betydligt mer segdraget, men också överraskas av tillfälliga påbud och tvärstopp.

Särskilt oroande är de höga dödstalen i USA. Dels för att detta är världsekonomins andra huvudmotor, men också att deras president är såpass pressad att han kan skruva upp sin filosofi av att ”söndra för att härska”, vilket är raka motsatsen till den seriösa långsiktighet som världen så väl behöver.

Trumpen är dessutom historiskt långt efter i opinionsläget inför presidentvalet 3 november. Detta bäddar för fler kortsiktiga dumheter, i en helt ny dimension, från herr Trump. Allt för han ska försöka visa på någon form av initiativ. Eftersom presidenten har mest fria tyglar i utrikespolitiken kan vi vänta oss mer bråk och rallarsvingar mot andra länder och maktcentra; som Kina och Europa. Så räkna med en ny nivå av Trumps blixtar och hyllningskörer.

Å andra sidan lär vi inte få se fler nedstängda länder. Det är för dyrt. Både i utebliven ekonomi och kraven på jättelika ekonomiska bidrag. Visserligen ska EU:s jättepengar ut nu, men Europa har inte råd med fler gigantiska virus-bidrag, närmaste åren. Med den insikten finns inte några fler snabba fixar, utan nu återstår hårt arbete, med ansiktsmask…

Samtidigt vet vi att de statliga jättelika lånen och bidragen gör att räntorna kommer att vara låga många år framöver. Antaligen över tio år. Därför har världens sparpengar inte många andra konton att välja mellan än just börskontot. Men rädslorna lär från tid till annan skrämma bort pengar och ägare igen och igen.

Vinnaren blir den som håller i sina fonder och kvalitetsbolag. Och blundar mest för Trumps dumheter. Då tål vi ekonomins ojämna höstvindar. För inte rycker vi upp äppelträdet med rötterna vid första frosten. Utan vi låter frukträden stå kvar. För bara så vet vi att vi får bra frukt, även framgent.

Hur till du den andra återhämtningen? /claes hemberg

2 kommentarer

  1. Jim säger:

    Mycket väl sammanfattat. Tyvärr är ofta människan ute efter att klippa hörn och hitta genvägar vilket ofta resulterar till kortsiktiga beslut. Jag tror tyvärr att vi kommer få skrämselhicka och att synapsen från tanke till handling blir alldeles för snabb.
    Långsiktigt sparande i bolag där det finns potential med substans kommer löna sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *