Hem » Allgon lockar fler

Allgon lockar fler

Allgon kan få en ny huvudägare. Latour har lagt ett bud. Fler köpare tycks samtidigt ha vaknat. Eller så är det bara ett spel. Eftersom jag jobbat med Allgon senaste två åren så är jag inte förvånad och ändå överraskad.Rykten om bud på Allgon har funnits i över ett år. Men vad som är bud och rykten är svårt att veta. Latour är den förste att gör slag i saken. Att Latour beskrev bolaget som ”väl positionerade på en växande marknad”, tycks plötsligt göra fler nyfikna.

Hur ska vi tolk att kursen är över budnivån?

Det är uppenbarligen någon eller några som spekulerar i ett högre bud. Nu återstår att se om dessa köpare själva vill lägga ett högre bud eller om de vill göra en så kallad ”corner”. Det vill säga tvinga fram ett högre bud och tjäna på mellanskillnaden. Frågan är om de lyckas?

Hur slutar det?

Det beror helt på vem som köper och hur mycket aktier de kommer över. Igår omsattes 13% av aktierna. Bolaget kan bli utköpt utomlands eller i Sverige och även bli kvar på börsen. Just nu är allt öppet. Kursen kan stiga mer, men också falla tillbaka till budnivån 11.75. Allt beror på vem som köper och hur mycket de får loss. Här finns tyvärr ingen officiell statistik om du inte har tillgång till aktieboken.

Hur ska småägare se på budet?

Detta kan bli starten på något nytt. Vad får vi se. Det är bra att ett bolag får starka och mer långsiktig ägare. Det är bra för kunder och medarbetare. Särskilt när Allgon har stora ambitioner om tillväxt. Lägg till att Allgon nu är nära klara med renodlingen och klarat pandemin på ett förtroendegivande sätt. Frågan är om aktien blir kvar på börsen.

Ska småägare sälja?

Är du kort- eller långsiktig? Är du nöjd med dagens pris så är det läge att sälja. Kursen kan ju bli 10.75 igen. Några har en högre målkurs och vill vänta. Var och en måste ha sitt perspektiv. Andra är fortfarande på minus. Köpte du Allgon-aktien för att vara med under många år, så kan du bara hoppas att bolaget blir kvar på börsen. Kruxet är att det kan bli erbarmlig handel om det bara blir en liten slatt kvar bland mindre ägare.

Om Latour kommer in som huvudägare ger det inget snabbt raketbränsle åt bolaget eller börskursen. Att bygga företag tar många år. Samtidigt har Allgon redan bra fart sedan tidigare. Och nu kan Latour ge stadga. Det ser lovande ut, på eller bredvid börsen.

Är förvärvet en överraskning?

Ja och nej. Att Latour vill köpa ut bolaget överraskade mig personligen. En ny huvudägare låg däremot i korten. Men ”att köpa ut” överraskade. Å andra sidan är bolaget så litet, så det är inte svårt om du har en kassa. Huvudägaren fram till nu; Verdane, har varit avgörande under fem tuffa år. Men nu när Allgon är igenom renodlingen och ska växla upp finns utrymme för en ny ägare. Här kan en ny huvudägare ta en viktig roll; i både nätverk, finansiering och kompetens. På eller bredvid börsen.

Äger jag aktier i Allgon?

För två år sedan började jag jobba som rådgivare till Allgons vd Johan Hårdén. Bolagets nisch att effektivisera industrin och långsiktiga potential att växa fick mig att köpa aktier efter sexmånaders samarbete, våren 2019. Att det var nära kursbotten 5-6 kr är mer tur än skicklighet. Att bolagets verksamhet vänt upp märktes redan hösten 2018, men när aktiemarknaden ska upptäcka och erkänna ett bolag vet en aldrig.

Vad säger du om Latour?

Latours långsiktighet imponerar på mig. Däremot har jag aldrig jobbat med dem på riktigt, men jag har ägt flera av Latour-bolagen som är börsnoterade; Tomra, Sweco, Assa och Alimak. Gedigna nischade bolag. Med andra ord har mitt förtroende för deras arbetssätt vuxit med tiden.

En ögonöppnare var ett möte med förra vd:n Jan Svensson, som jag hade som gäst på Globen för några år sedan. Han har ett ovanligt gediget tålamod i analys och långsiktighet. Och Jan personifierar mycket av Latours själ fortfarande har jag förstått.

Kommer du att sälja dina Allgon-aktier?

För två år sedan började jag jobba med bolaget. Senaste 18 månaderna har jag ägt aktier. Värdet har nära dubblats. Men jag vill investera på lång sikt. Jag har inte bråttom att sälja. Får jag inte behålla mina Allgon får jag kanske köpa Latour istället. Huvudsaken är att varje aktieägare agerar utifrån sina egna förväntningar.

Väntar du dig fler bud på aktien?

Det har ryktats om bud flera gånger genom åren. Men vad som bara var snack och på riktigt får vi se. Bolaget har klarat pandemin på ett överraskande starkt sätt. Min bild av Allgon har bara stärkts genom åren. Det vore konstigt om Latour och jag var ensam om att se bolagets potential. Att lägga ett bud kräver däremot ett gediget hemarbete. Vi får se om någon annan hinner det under julledigheten.

Vad säger du om Allgon?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *