Hem » 5 börsfällor blir till råd

5 börsfällor blir till råd

Börsdata överträffar verklighet och erfarenhet. Det inser jag, efter att ha grävt mig ned i 15 års av data och hittar 5 självklara lärdomar. Särskilt välgörande i hoppig börs och tvekan över ekonomin, skriver jag i Finansliv.

3 kommentarer

 1. Björn säger:

  Hej Claes,
  Jag har följt dig och ditt bloggande några år. När jag läser artikeln ovan angående att hålla kvar sina vinnare så går ju det emot tidigare råd om att vikta om sina innehav då och då. Dvs, om den ursprungliga tanken var att ha 10% av sitt kapital i en aktie som sedan rusar iväg och blir 15 eller 20 procent av portföljen, så bör man sälja av lite. Har det rådet ändrats i och med analysen av historisk data? Eller hur ser du på det idag?

  • Claes Hemberg säger:

   Björn, strålande lyhörd fråga. Skolboken säger vikta om. För att inte bli allt för i händerna på en vd/bolag. Att uttala det rådet är lite lätt som att säga sitt stilla i båten. Allt för att rådgivaren själv inte vill få kritik för vidlyftiga råd.
   Men statistiken som jag nu gräver i säger alltså tvärt om: behåll vinnare. Undvik att försöka hitta sk turn around eller förhoppningsbolag. Min lärdom är: Behåll kvalitet. Den kommer att premieras.
   I fonden som jag nu är med och startar (Neox Europa) så låter vi fem bolag stå för 40% av fonden. Så långt tillåter reglerna. Det är ovanligt starkt fokus vid några få bolag, för att vara en fond. Men historiken säger oss att med den kombinationen får vi lägre svängningar och mer tillväxt än börssnittet. De bolag vi prioriterar är just vinnare. Men återigen, så får inte ett bolag överta hela portföljen. Vi talar om en tak på 15-17 procent för en aktie. Det är bra bit över gamla resonemanget 10%. Om vi nu ska jämföra. Var det ett svar?
   /claes

   • Björn säger:

    Tack, det var ett bra svar som ger lite nyans. Jag tenderar att ha svårt att sälja vinnare, men försöker hålla lite balans genom att nya pengar eller utdelningar går in i de bolag som ”hamnat efter”. Men det känns också naturligt att portföljen har en kärna med bolag som man tror lite mer på, och sedan fyller ut med bolag för att skapa bredd. Mot bakgrund av det du skriver känns det tryggt att fortsätta så.
    Jag tror helt på att jobba datadrivet för alla typer av beslut, inte bara kopplat till investeringar, så ska bli intressant att följa fonden! Har startat ett månadssparande i den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *