Hem » V-börs och W-ekonomi

V-börs och W-ekonomi

Vi ser slutet på virusbörsen. Coronan blåser över. Ekonomin väntar jag mig ett W. Börsen ett V. För nu vet vi att låga räntor består närmaste årtiondet. Även om Powells uttalande om svag ekonomi gav börsen hicka, så vet vi att oroshicka går över. Och noll-räntan består. Många år framöver.

Från år 2020 kommer vi att minnas en hastig börskrasch. På bara 18 dagar föll den närmare 30 procent. Vi kommer minnas tomma gator och tysta flygplansstråk.

Det vi bär med oss i praktiken är något annat: Vi kommer att se samhällsekonomin stukad. För alla hittar inte jobb. Branscher är skadade. Unga är särskilt i kläm. Bolag går i konkurs och antalet arbetslösa kan ta år att reda ut. Ja, staten har varit rekordsnabb. Men det tar tid för samhället att ställa om. Titta på varvskrisen, textilkrisen… Vi är duktiga på att ställa om.

Kriser gör också att vi ändrar vanor. Det tål inte alla bolag. Några tar chansen och använder statliga stöd för att ställa om produktion och inte minst forskning. Lastbilsvärlden tar antagligen tillfället att på allvar styra över till el.

Lägg till att virusvåren flyttade fram näthandeln flera år i tiden. Ett antal gatubutiker, hotell och restauranger kommer aldrig öppna igen. Istället ser vi hur nätbutiker, hämtmat och zoomfika växer kraftigt. Vi umgås på digitalt istället för sega resdagar och hotellnätter.Hin

Summan av bakslag och nya tag, klarar långt ifrån alla. Viruset lär hänga kvar och virusekonomin får sina bakslag. Så räkna med en W-ekonomi. Där kontanter är en ovanligt gångbar råvara. Såren märks i arbetslöshet ömsom stödpaket. Bolag med små marginaler får svårt. Stora bolag kan stå starka, men vad är ett stort bolag utan säkra leverantörskedjor? Är kan osa problem.

Börsen kan samtidigt gå mot snabbt ljusare tider. För börsen och ekonomin är inte nära ihopkopplade, utan gummibandet mellan dem är ömsom stramt och slappt samtidigt. Därför kan vi mycket väl få en V-börs och W-ekonomi samtidigt. Naturligtvis kan vi även få se hack i V-börsen. Som senaste dagarna…

För de stora bolagen, som vi ser mest på börsen, tål den ekonomiska turbulensen och kan till och med gå stärkta ur kaoset. För smarta bolag kan flytta fram positionerna, göra uppköp och häftiga sammanslagningar.

Lägg märke till att; har vi sett goda signaler. Få vinstvarningar har anlänt inför den kommande rapportsäsongen i juli. Nej, förväntningarna verkar vara helt rätt. Vi känner tydligen till svagheterna som väntar.

En sak är säker. Räntan. Senast under onsdagen signalerade amerikanska centralbankschefen Powell att räntan blir låg hela 2021 och 2022. Detta tar alltid några som oro, skräck, säljsignal och sänker börsen. Medan vi andra vet att detta är ett köptillfälle. För får vi cementerade låga räntor närmaste åren på grund av vacklande samhällsekonomi, så kommer räntorna ligga lågt många år framöver. Vi talar inte om fem utan snarare tio år.

Och när vi alla som sparar och investerar har erkänt W-ekonomin runt hörnet, så ser vi också V-börsen i vitögat.

Vad väntar du dig av resten av 2020?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *