Hem » Tech-nörden: Skiftena går fort

Tech-nörden: Skiftena går fort

(TECH/USA) Teknikbolagen växer nu starkt och snabbt, in i konsumentbolag, läkemedel men även in i industrin och gruvor. Det kan verka lockande för oss sparare. Men det kan svänga rejält i branscher. Då gäller det att spara brett. En globalfond är enklast. För även där finns det ju en hel del tech.

Silicon Valley har inte bara egna fastighetsmäklare och egna frisörer. De har även en egen fondförvaltare; Jonathan Curtis, förvaltare på Franklin tech.

”Jag har turen att ha vårt kontor mitt i Silicon Valley. Det ger mig möjlighet att träffa företagare som är i början av sin utveckling. Sedan möter jag dem på barnens fotboll och kan verkligen leva nära dem här i The Valley”.

Techfonderna har bråda dagar. Jonathan Curtis har jobbat som förvaltare i snart tio år.
”Väldigt intressant läge just nu. Tekniken börjar verkligen koppla upp sig mot konsumenten. Tekniken städar också upp i industrin och ändrar deras organisation. Vi ser det inom allt från leksaksaffärer, läkemedel, transporter, olja till gruvor och fabriker.”

Vi talar om hur gamla starka företag ser sina branscher slås sönder av nya. Det är en ny industriell revolution som kommer att pågå många årtionden framöver.

”En av de största förändringarna ser vi inom molntjänster (cloud). Med dem kan it-industrin blir en global fabrik. Nu blir datorkraft allmängiltigt. Stora, snabba och billiga. Och du kan ta in rätt kompetens direkt.”

Ungefär som el tidigare var något varje fabrik tillverkade själv och som vi idag handlar stabilt och billigt på nätet. På samma sätt ser Curtis hur molntjänster gör it billigare, snabbare och kraftigare. Men bara de största jättebolagen har råd med nysatsningen. Vinnare blir jättar som Amazon, Microsoft, Google, Apple och deras underleverantörer. Förlorare blir mellanledet.

”Jag lägger mycket tid på att träffa nästa våg av bolag. Det är ju dessa som vill och ska utmana de som idag är etablerade jättar. Vi kan också investera i dem. Vi möter inte bara chefer, utan också försäljningschefer och andra som påverkar bolagens framtid. Vi följer deras framfart mellan olika företag. Vissa lyckas klart bättre. De vill vi följa.”

Och aktierna är inte särskilt dyra menar Curtis. Techbolag kostar idag PE 18,6, mot snittet på börsen på 16,5. Att det är lite dyrare förklarar Curtis med att de har bättre tillväxt och utsikter. ”Prisskillnaden kanske borde vara större”, säger han.

Kanske omvärlden är orolig för att tillväxten ska avstanna. Regler kan förändras. Kyrkogården är full med jättar som misslyckats. Nokia, Yahoo. Två killar i ett garage kan förändra. Risken överraskar och ingen vet varifrån förändringen kommer. På tala om jättar med problem, är han kritisk till en svensk jätte.

”Ericsson har en dålig ledning. De kunde inte förklara varför de inte tjänade mycket pengar. Vi väntar på 5g, Tuff konkurrens. De här utrustningskillarna är för långt ifrån sina kunder. Nej, Ericsson äger vi inte.”

Alibaba och även Tencent finns bland de 15 största innehaven. Men helst talar Curtis om nationalklenoder som Tesla, Amazon och Apple. Amazon har en särskild roll.

”Än så länge står näthandeln endast för 10% av all handel. Den var 1% kring år 2000. Närmaste åren kommer den snart passera både 20 och 30 %. Detta är Amazons resa. Där de har störst bild av kunderna och därför kan ge bäst utbud och pris och snabbast.”

En aktie populär bland svenska sparare är Netflix. Den undviker däremot Curtis.

”Netflix växer bra. De ändrar marknaden. Jag är inte säker på deras långsiktiga tillväxt. Har de pengar för att köpa innehåll. Är det rätt att tillverka själva. Men jag är inte säker på vad som kommer att slå. Därför köper jag bara ibland för att snart sälja. Om de blir för billiga kan vi äga den en kort tid.”

Skattesänkning som nu diskuteras kan gynna tech, menar Curtis. ”Blir skattesänkningnarna av, kommer många att ta hem mycket pengar, som de snart lär köpa aktier för. Det finns uppenbarligen en diskussion mellan politiker och techbolagen. Bolagen har sannolikt lovat att ta hem en hel del pengar om skatten bara sänks.”

Curtis gillarplattforms-affärer”. Tänk dig Facebook som har sina kunder i sina system. De har en jämnhet, marknadsskydd, kontinuitet, låg kostnader att behålla kunder. Här är Googles söktjänst hotad närmaste åren. Amazon kan mycket väl ta över här, eftersom de också ser hur folk agerar, så kan sökningen hos dem bli ännu mer rätt. Utifrån vem du är. Läskigt eller praktiskt, är frågan.

Svenska folket mest ägda USA-aktie Apple är förvaltaren Jonathan också positiv till. Den är en plattforms-affär menar han.
”Apple tillverkar inte bara telefoner utan telefonen har blivit en service som kunderna prenumererar på. De byter utan att se det som ett nytt köp. Det gör Apple till en stabilare aktie än många andra techaktier. Sedan kan de dessutom sälja musik, tv och en rad andra tjänster och är inte alls så beroende av hela tiden öka försäljningen.”

Vilka teknikbolag gillar du?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *