(TECH) Den idag tekniktunga dalgången söder om San Francisco började med ett högriskprojekt redan kring 1850. Då var tekniken rätt simpel: spade och vaskningsredskap. Efter en kort guld-era, startade frukt-eran och nu pågår tredje vågen av teknik-eran, som på många sätt startades på ett universitet.
Idag tog vi en promenad genom Silicon Valleys vagga; Stanford university. Som anlades bara några få årtionden efter guldruschen, som tog slut i mitten av 1850-talet. Det var ju den korta guld-eran som lockade hit många 100 000 driftiga människor. Efter guldet snabba slut blev frukt dalgångens stora försäljningsframgång. Fortfarande idag odlas stora mängder av USAs grönsaker och frukt här.
Omvandlingen från frukt till it och teknik växte fram i en annan mylla. Redan 1891 grundad
es det lokala universitetet Stanford efter en donation av en lokal familj med samma namn. Det var väldigt tidigt med tanke på att 1849 var den stora vågen av invandring hit. Universitet hade tidigt stor fokus vid egen företagande. ”En idé som kan bli verklighet är dubbelt värd”.
Även Silicon Valley har genomgått flera faser. Det var här som studenter likt Bill Hewlett och David Packard träffades. Snart 1939 startade de vad som skulle bli regionens första stora datorföretag HP eller Hewlett-Packard. Men det var först på 70-talet som datorutvecklingen tog fart, tack vare allt snabbare mikrochip.
Namnet Silicon Valley kom just då kring 70-talet, från den kisel (Silicon) som används i mikrochip, vilket är grunden för datortekniken. Rader av teknikbolag som Microsoft och IBM… hittade kompetens här. Vi promenerar förbi Gates Computer Science Building.
Sedan dess har rader av studenter på samma sätt funnit varandra i skolan och startat den tidens bolag. De många unga bolagen med nya och ibland galna idéerna har också lockat stora pengar. Här investeras en tredjedel av allt riskkapital i USA.
Den tredje vågen i Silicon Valley kanske är den vi ser just nu. Vågen av techbolag. Vi talar om tekniken som blivit möjlig genom ännu snabbare teknik. Idag hittar vi bolag här med namn som Google, Facebook, Linkedin, Ebay, Intel, Cisco och Oracle.
Dalgången fortsätter också locka studenter från hela världen. Både från Kina, Indien och stora delar av Asien har unga begåvningar sökt sig hit.
Alla idéer har däremot inte överlevt. Dator-eran fram till mitten av 90-talet gick i full sving. Fokus på it-bolag kring år 2000 slog hårt mot Silicon Valley. Stora pengar hade gått in i teknik som var alldeles för ung. Varken tekniken eller användarna var mogna för att använda tekniken på det sätt som programmerarna tänkt. Intresset för att investera i bolagen försvann snabbt år 2000, företag la ned, arbetslösheten gick i taket och fastighetspriserna gick i källaren.
Men intresset dog aldrig. Sedan kring 2005 har intresset för Silicon Valley ökat igen. Nu har tekniken mognat. Microchipen är snabbare än någonsin och klarar allt bättre av de många häftiga idéer som unga ruvat på de senaste 20 åren.
Frågan är bara vilken teknik som ska dö och vilken som ska överleva. Vi glömmer lätt de som dött ut och har lätt att hylla vinnarna som självklara. Men hur många använde inte Memo för snabbmeddelanden eller Alta vista för att söka data på nätet. 1998 startade ett bolag som kallade sig kika (Google). Idag har bolaget på bara 20 år vuxit till ett av världens absoluta jättar.
Vilken skola är framtidens techvagga?/claes hemberg