Hem » 20-talet andas optimism

20-talet andas optimism

Klimatet har nått rubrikerna, men inte politikerna. Men många tekniska lösningar finns redan och under 20-talet lär vi få se många fler. Demonstrationer är bra för att skapa ett ”politiskt tryck”, men låt oss inte stanna vid att peka på andra, utan själva ta tag. Industrin har insett allvaret desto mer. Alla talar hållbarhet. Tekniskt finns även redan många bra verktyg. Personligen är jag aktiv inom tre områden: el-fordon, effektivare industri och spara vatten. Ja, 20-talet lär ge många nya jobb, erfarenheter och svar…

Debatten kring vår miljö har vi sett sedan 1950-talets DDT-debatt och rysarboken Tyst vår. I senare tid har Al Gore 2006 med sin bok Den obekväma sanningen skakat om. Vi har sett mycket forskning och framsteg. Såväl på universitet och industrin märks många framsteg. Men det tog faktiskt över 10 år innan debatten verkligen fick fäste.

Under 10-talet sista skälvande år 2019 steg unga röster som Greta från och väckte tusentals demonstrationer. Bara under samma dag såg vi 500 demonstrationer bara i Tyskland en fredag i november…

När jag pratar med politiker flyttar de ofta blicken, när klimatet kommer på tal. Få tycks verkligen ha en tanke, en ambition eller en plan. Politiker emellan brukar de tala om politiskt tryck. Politiker är av naturen lata. Det måste till ett tvingande ”politiskt tryck” i opinionen för att politikerna ska agera, medger de mellan skål och vägg.

Fortfarande har däremot inte politikerna tagit frågan på allvar. Det märktes inte minst på Madridmötet där besluten… uteblev. Med andra ord behöver antagligen se många fler demonstrationer innan de folkvalda gör krafttag. Här den öppna protestlistan hos Fridays-for-future.

Och låt oss inte stanna vid att peka på alla andras ansvar. Vi kan också själva bidra välja och visa vägen. Återvinna tomburk är självklart. Vi måste blickas vidare: Genom både jobb och val i vardagen. Så här tänker och jobbar jag själv:

Vi ser nu rader av tekniska framsteg. Effektivare industri är centralt. Här jobbar jag med fler projekt inom Allgon. Många liknande jobb skapas nu. El-bilar, väntas stå för 50% av produktionen redan om fem år. Självkörande bilar gör att antalet bilar kan minskas med 75%. Här ser jag fram mot att berätta mer inifrån självkörande el-lastbilbolaget Einride närmaste året.

Flera solenergiprojekt har senaste året visat på billigare än kolkraft. Själv har jag delfinansierat projekt i Portugal. Även vi på våra breddgrader lär få ser mer vindenergi, säger Fortums forskningschef när vi diskuterar energisystem.

Effektivare betallösningar inom Aptic är också ett bidrag. Så kan vi se mer e-handel och färre transporter av såväl människor som betalningar…

Antalet tåg-resenärer har i år stigit kraftigt… samtidigt som flyget tappar. Första el-flyget i reguljärtrafik startade bara häromveckan. Att flygbolagen är stressade märks väl, när vi ser hur de jagar efter metoder att bli mer hållbara.

Vattenfrågan har nått ut bredare än någonsin. Flera kommuner hade rekordtidiga bevattningsförbud och allt fler börjar jobba aktivt för att spara vatten.

Ja, politikerna är en nyckel i klimatfrågan. Här skapas lagar, prioriteringar och styrning. Vi kan trycka på och under tiden bidra med satsningar inom teknik, pedagogik och inte minst egna val…

Vad gör du i klimatfrågan?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *