Hem » Beethoven var tech då

Beethoven var tech då

Både Beethoven och Hayden introducerade instrument som samtiden aldrig hade hört förr. De var lite av den tidens tech-giganter. 

Österrikaren Joseph Hayden var en av 1700-talets musikaliska genier. Sent i livet, vid 64 års ålder, fick han höra sina goda vän trumpetaren Anton Weidinger prata om en trumpet med tre klaffar.

Fram till dess hade de bara talats om horn, med noll klaffar. Kort därefter skrev Hayden den första trumpetkonserten som någonsin skrivits ned, år 1796. Det var hela 35 år innan instrumentet ens klassificerades för orkester. Verket är fortfarande Haydens mest kända. 225 år senare

Ludvig van Beethoven må i år fira 250 år. Du vet han med Ödessymfonin, nr 5. Som skrevs åren efter 1804. Vad verket inte är lika känt för att han där introducerade inte mindre än två nya instrument för orkestrar.

Instrumenten fanns sedan tidigare. Men hade aldrig använts tidigare i orkestrar. I en av satserna ska han öka farten, kraften och bredden i musiken. Och han tar in både den gälla snabba piccolaflöjten och den kraftiga kontra-fagotten.

Sedan har vi ju alla andra techisar… Bach, Händel och många fler utvecklade musiken kan vi bara ana…Så det så.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *