Hem » 10-talet gav häftiga skiften

10-talet gav häftiga skiften

Skifte i teknik, ränta, affärer och politik, är några markanta minnen från 10-talet. Smarta telefoner, klimatfrågan, e-handel, tech och sociala medier är nu vardag. Nollränta är en ny sjukdomsinsikt. Politiskt märks också ett jätteskifte. Från USA till Kina, medan Europa trampar vatten. Vad var 10-talet för dig?

10-talet tjuvstartade egentligen redan 2008. Då salufördes teknik som skulle skapa en ny värld av tjänster över hela globen. Iphone och smarta telefoner har under senaste årtiondet var mans hand. Antagligen är det så konkreta ting som kommer att toppa historieböckerna. Visst bubblar klimatfrågan, men det är närmaste årtiondet den verkligen lär bli allvarlig.

10-talets världsekonomin växer vidare riktigt bra. Vinstökningar och börs takter på nära 10% per år. Men med nära noll i räntor, så har centralbankerna spelat bort en stor del av sin makt. En nyckelfråga för 20-talet.

En gammal ekonomisk jätte är tillbaka. Kina. Landet som hade 30% av världshandeln på 1800-talet och efter röda revolutionen var de nere på 2-3% är nu tillbaka över 20% igen. Plötsligt framstår 1900-talet som en parantes… Istället märks allt mer Kina:s härskartekniker som något nytt; i FN, i Afrika, i Hongkong, Sydkinesiska sjön… När andra säger att världen är tillbaka. 

USA gör omvända resan. ”Make US great again”, liknar mest ett skämt, när Trump drar tillbaka ambitionerna från världsarenan och sluter USA för världen. Och argumenterar för tullar och murar, snarare än forskning och affärer.

Tur nog är amerikanska presidentens makt begränsad och amerikanska bolag däremot fortsätter agera utåt och banbrytande. Om jättarna förr var oljebolag och konsumentbolag är de största nu inom tech: Apple, Google, Facebook… med andra ord super-internationella bolag, som vinner på att världen innehåller mer möten.

Inom grön teknik hänger däremot USA inte med, utan återigen är det Kina som visar på innovation. Under 10-talet växer el-bilar första gången på allvar. Först ut var BYD i Kina. Tesla gjorde branschen mer erkänd. Kina bidrar även med att priset på solceller fullständigt rasar. Till  slut har även olje bolagen för stått vart skåpet ska stå. De storsatsar på grön teknik och Statoil byter namn till jämnvikt eller Equinor.

Det var också under 10-talet som forna krigsmakten Ryssland invaderar lilla Krim. Betydligt mer fredliga Europa tycks mest brottas med sin interna agenda, med många varv av Greklandskris, Brexit mm. Det är uppenbarligen så att västvärldens politiker tappat den offensiva agendan och tycks mer fastna i diskussioner…

Demokratirörelsen gör sista årtiondet framsteg, även om ojämnt, i Arabvärlden, Afrika, Indien och Latinamerika. Arabiska våren var 10-talets revolt som både nådde fram och ebbade ut. Afrika har haft rekordmånga demokratiska val. Ekonomiskt finns tillväxt där, men korruptionen hindrar vanligt folk att ta del. I Indien tycks modernisten Modi köra fast. Var skulle han annars styra mer mot nationalism. Latinamerika har sett stora demonstrationer i Brasilien, Santiago, Venezuela mm. Och blir Kina huvudspelaren under 20-talet så lär den demokrati-rörelsen vi sett tyvärr kunna bli kortlivad.

Å andra sidan finns stora gemensamma utmaningar i fråga om klimat, energi, arbetslöshet, hälsa, narkotika… så nog måste även maktspelare börja samverka… För att låsa in sig på kammaren lär inte fungera, under 20-talet heller.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *