Hem » 1 kr och 1 öre per bok

1 kr och 1 öre per bok

Är vi överdigitala? Inget illa om Amazon eller Storytel. Men att böcker är gratis på biblioteken tycks vi glömma. Idag fick alla författare sin biblioteksersättningen. 1 kr och 1 öre per läsare. Kanske dags att buda ut biblioteksböcker ”inom 2 timmar” mot budavgift?

Barnböcker lånar vi ofta på biblioteken. Här gillar vi att bläddra tusen gånger och gärna i flera böcker samma kväll. Även klassiska romaner går som smör på biblioteken. Men sedan tunnas intresset ut.

För den digitala människan vill inte bara ha allt i mobilen. Hon vill också har ”Instant satisfaction” och i värsta fall löften om hemkörning till dörren inom 2 timmar. Kanske biblioteken skulle erbjuda hemkörning mot budavgift? Ett extraknäck för några ungdomar…

Annars var det länge sedan jag hörde en vän eller mig själv säga att hämta böcker från bibblan. På somrarna brukar vi tömma det locka biblioteket på boktravar. Hans Ola och Maria Roslings bok Factfulness försöket jag senast låna på vårt skånska semesterbibliotek. Jag hade ju lämnat boken hemma och ville på semestern dubbelkolla några siffror. Men före mig var 44 personer i kö, till just den boken. Så jag köpte ytterligare ett skånskt ex.

Bibliotekaren medger att de har svårt att möta dagens krav. Konsumenterna vill alla ha samma bok som alla andra, samtidigt. Redan om 3-4 veckor så kan boken vara bortglömd. Det låter med andra ord som att den digitala boken passar superbt till dagens digitala människa. Eftersom upplagan är närmast gratis och att radera ut den ger föga miljöpåverkan.

Ändå gillar jag tanken med gratis böcker till alla som är beredda att ta en promenad. Det blir en demokratifråga, särskilt när långt ifrån alla tidningar är gratis. De finns också gratis på biblioteket. Vi har New York times till och med. Ja, låna gärna mina böcker. Det kostar ju gratis. Ersättningen är ju från staten. Tack staten för det.

Vill du ha det extra exemplar av Factfullness så… säg till. Detta ex är gratis. Och behöver inte lämnas åter, utan lämnas med fördel vidare till nästa läsare. Som ett bibliotek av vänner, utan krav lånekort. Det är bara att skicka vidare.

Vilket tips har du till biblioteken?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Jessica säger:

    I princip alla böcker jag läser lånar jag på bibblan. Går ändå förbi det påväg till gymmet så det känns inte jobbigare än att hämta ut från paketombud (ja jag gillar att läsa fysiska böcker). Är böcker populära ställer jag mig på kö, då brukar det vara jämnt flöde av böcker att läsa 🙂
    Och om ingen hunnit före tar jag gärna ditt extra ex av Factfulness, den står jag på kö men verkar omåttligt populär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *