Hem » Virus-data pekar rätt

Virus-data pekar rätt

Häftig förändringar är svåra att följa och förstå. Det gäller både virus och börsen. Svaret är ”en anpassad bild”. Vi behöver inte lära oss att stava ”logaritm”, men behöver lära oss att se skillnaden på graferna. Så märks både varnande och ljusa tecken.När små tal växer snabbt ser siffrorna snart hysteriska ut. Som att jämföra myror med elefanter. De är svåra jämföra med varandra. Eftersom de är så olika. Hellre jämföra myror med andra små insekter.

I grafvärlden blir det: Små förändringar syns bäst i ”raka bilder” (linjära grafer). Skalan påminner då om hur vi använder våra egna ögon. Den beskriver bra små förändringar, som väder, räntor mm. (Den raka bilden känns igen på att det är lika långt avstånd mellan nivåerna på den stående y-axeln.)

tora förändringar. Här behövs andra perspektiv. Som att titta på något i fjärran. Vi behöver en matematisk kikare. Här kan vi tala om en ”anpassad bild” eller logaritmisk eller exponentiell bild. Den lyfter fram på förändringstakten dag för dag. (Den anpassade bilden känns igen på att det nivåerna ökar dramatiskt på den stående y-axeln eller exponentiellt). Exempelvis 1, 10, 100, 1000…

Det är så matematiker som bla Tom Britton professor i matematik har räknat på kulmen för viruset och talar om kulmen i Sverige om 3-7 veckor.

Samma anpassade bild visar också att länder som är viktiga för vår ekonomi som Norge, Italien och Tyskland idag har betydligt lugnare corona-utveckling.

Viktiga USA är nästa stora oroshärd. Mer instabila länder som Turkiet, Indien och Ryssland är också oroväckande. Mitt i allt detta inger ändå Kina ett hopp, när de nu också har klarat sina andra våg av sjuka.

Den ”raka bilden” ger en bra överblick när exempelvis 50 sjuka ökat med 5 personer till 55 sjuka. För att sedan öka igen med 5 till…

Men när siffrorna senare nått 1 000 sjuka och varje dag ökar med 100 så blir jämförelsen med historiken direkt håglös. Den tappar fattningen. Vi måste räkna in ”inflationen” för att inte bli fartblinda.

Annars ser dagen ökningstakt ut att vara 20 ggr större än i början. Vilket stämmer i antal, men inte i procent. Och procent är det centrala i virus och ofta på börsen… Den som vill förstå trenden ser att ökningen med 5 då är samma som 100 idag. 10%. Och då visar den anpassade kurvan, till höger, att inget har hänt…

Tittar vi på den anpassade bilden, över spridningen i världen, så ser vi att ökningen har avtagit i Italien, Tyskland och rasat kraftigt i Kina. Men effekterna finns i vardagens tar tid att läka ut, i samhällets funktion, konsumtion och framtidstro. Viruset lämnar sår.

//claes hemberg

8 kommentarer

  1. Intensivvårdsläkaren säger:

    Kinas statistik skall man ta med en mycket stor nypa salt. Landet är en totalitär diktatur och dröjde länge med att berätta om utbrottet samtidigt som de som försökte varna andra trakasserades och tvingades till tystnad. Att de tillslut meddelade omvärlden berodde på att de inte kunde dölja situationen längre. Genom sitt agerande har Kinas ledare förvärrat en redan allvarlig situation och bidragit till att virusutbrottet inte blev en lokal företeelse utan en pandemi. Följaktligen måste alla uppgifter från Kina betraktas med stor vaksamhet eftersom det viktigaste för Kinas ledare är att de och de åtgärder de vidtagit framstår på ett positivt sätt. Sanningen är underordnad propagandan och Kina utnyttjar den aktuella situationen för att trakassera dissidenter. Exakt hur många som dött i Kina och hur många som är sjuka idag är det ingen som vet, men den officiella statistiken från Kina bör betraktas med stor skepsis. Tyvärr är sannolikt är externa skattningar, trots stor osäkerhet, av större värde.

    • Claes Hemberg säger:

      Om du verkligen är intensivvårdsläkare så är jag nyfiken på din erfarenhet av statistiken. Jag pratade med en intensiv-sköterska idag. Hon säger att 80% av de smittade över 85 års ålder, tyvärr inte överlever. Är det så illa?
      /claes

      • Intensivvårdsläkaren säger:

        Jo, jag är narkos- och intensivvårdsläkare. Du har mitt namn i mailadressen om du vill kolla upp det närmare. Det jag reagerade på i inlägget var uppgifterna om Kinas siffror över antalet sjuka och döda, som betydligt mer insatta personer än jag anser var högst osannolika. Kan ex. rekommendera inlägget ” Rapport: Kinas siffror om antalet sjuka och döda i COVID-19 är falska” på Jojje Olssons blogg inbeijing från 2 april och Angela Guis, Gui Minhais dotter, artikel i Kvartal från 6 april.

        Personligen jobbar jag i en del av landet som hittills inte är så belastad av Covid-19 än, så min egen erfarenhet av sjukdomen är mycket begränsad. När det gäller statistik rent generellt vill jag verkligen inte framhäva mig själv som en auktoritet. Men vad jag läst och hört är äldre, äldre extra utsatta, i synnerhet om man har underliggande sjukdomar som exempelvis hjärt-kärl- och/eller lungsjukdom, högt blodtryck och diabetes. Enligt folkhälsomyndigheten har det hittills (9 april) dött 793 personer i Sverige. Av dem är drygt 62 % 80 år eller äldre. Tar man med de som är över 70 år är siffran nästan 88 %! 793 döda är en stor siffra och naturligtvis en tragedi för alla anhöriga, men mindre än en allvarlig säsongsinfluensa och inte mycket att bygga statistiskt underlag på. Det innebär att sköterskan du pratade med mycket väl kan ha rätt när det gällde stället hon jobbade på, men att siffrorna blir något annorlunda när man lägger ihop det med andra svenska sjukhus.

        Jennifer Wegerup skrev en krönika i Expressen 6 april om situationen i Italien där över 16500 människor har dött. Enligt henne var den senaste stora sammanställningen av statistik är från 2 april och gäller 12 550 avlidna. Den visar att 40 procent av de döda var mellan 80 och 89 år. 10 procent var över 90 år. Ytterligare 33 procent var mellan 70 och 80 år. 12 procent var över 60 år. Ma.o. var 95 procent av de döda var över 60 år och 83 procent över 70 år. Bara 1,2 procent var under 50 år.

        Siffrorna stämmer hyfsat väl överens och därför finns det m.a.o mycket goda skäl att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att skydda våra äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *