Hem » Varför blogg?

Varför blogg?

Varför startar du en ny blogg, är detta ditt nya jobb, varför föreläser du och om just de här tre ämnena och varför inför företag? Det är några frågor jag fått senaste dagarna. Här svaren.

Varför gör jag de tre föreläsningarna? Genom att provtrycka ”tre stora skiften” som jag grävt mig ned i så vill jag diskutera, förstå och komma vidare. Jag anar att här behövs folkbildning. Kanske finns ett jobb här.

Varför vänder du dig till företag? De stora skiften påverkar visserligen alla, men hos företag och organisationer blir det mer påtagliga vägval. För att få skarpa svar och en mätning nu direkt så tänkte jag att företagare borde ha fakta, idéer, motargument och planer.

Berörs inte privatpersoner? Jo, absolut. Men debatten har inte nått dem på samma sätt än. Företag behöver ju planera många år i förväg, medan privatpersoner oftare upptäcker frågorna när de redan träffat fläkten.

Vilka är de tre skiftena som du diskuterar? Först är Ekonomiskiftet – vad händer med ekonomin när räntan slutar falla och börjar stiga. Samtidigt som vi kan få se sämre tillväxt och rent av en lågkonjunktur, bobubbla och två andra skiften samtidigt.

Fakta, kommentarer och tankar hämtar jag från möten med en rad amerikanska, men även europeiska ekonomer. Deutsche bank, Pimco, Storebrand är några exempel.

Andra är Energiskiftet när vi går från olja till el, så förskjuts makt, avgifter och ansvar. El kan bli nära gratis vilket öppnar för helt nya val, friheter, produkter och tjänster.

Siffror, perspektiv och utblickar har jag fått med mig från möten med forskare, företag, analytiker… Tesla, Proterra, Northvolt, T-pod, Vattenfall, Fortum är några exempel.

Tredje är Dataskiftet när vi har rekordmycket data blir frågorna vi ställer till datamaskinen viktigare. Mängden data är viktig, men den som ställer rätt frågor till datan får stora fördelar. Det gäller i hög grad företag, men även länder, organisationer och privatpersoner.

Här är källorna och analyserna ofta från företag, programmerare, analytiker som jobbar med datafrågan dagligen. Fotbollslaget MFF är ett av dem. Andra är Paradox, Electronic Arts, Stardoll, Quatroporte mfl

Är detta ditt nya jobb? Ett av ämnena kanske är ett jobb. Vi får se. Genom att möta flera tusen företagare på de tre orterna så vill jag prova vad de tycker är mest intressant, svårt och viktigt. Beroende på vad de svarar får jag se hur jag jobbar vidare. Kanske finns här en spännande fråga att bita i framöver, för mig personligen.

Är detta en komplicerad form av anställningsintervju – träffa flera tusen företag? Nu ska jag föreläsa för att sprida fakta, tankar och få i gång en diskussion. Sedan kan vi visst kan vi se det som en slags idoljury med flera tusen företag. Ja, jag kom inte på någon bättre metod.

När bestämmer du dig för vart du ska sätta ned foten? Nu börjar jag med föreläsningar. Nu får jag se om några nappar på perspektiven. Sedan får vi ta det därifrån. Jag har inte bråttom. Även om jag är mycket nyfiken på hur svenska företag ser på frågorna?

Har du övergivit småspararna? Frågorna om ekonomin, energin och datan går att diskutera utifrån olika perspektiv. Nu börjar jag med företagen. Här nämner jag redan flera privatpersons-aspekter, men vi får se hur vi tar frågan vidare.

Hur organiserar du så stora föreläsningarna? Inte alls. Det är en talarförmedling (Bestseller) som frågade mig redan för ett år sedan. De bjuder in sina favoritkunder. Jag fick uppdraget att prata fritt. Det tar mycket tid av förberedelser. Jag har gått och muttrat på frågorna i många månader. Och det passade ju väldigt bra…

Vilka är de tre orterna. Finns publikplats kvar? Göteborg (20/3) Stockholm (21/3) och Malmö (22/3). Vad jag vet finns platser kvar. Boka på bestseller.se

Är det något du saknar?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Claes Hemberg säger:

    K, batteribolagen blommar upp mest överallt. Nyligen pratade jag med Robert Falck på T-pod. De köper sina från Kina. Om du tänker på svenska batteribolaget Northvolt verkar de rulla på bra. Även om debatten kring dem kanske mest fokuserat på långa beslut… Det kan mycket väl vara att bra bloggämne /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *