Hem » Nästa fråga – du bestämmer

Nästa fråga – du bestämmer

Tre stora skiften i samhället förbryllar mig. Förändringen kan sluta väl. Vi kan ge oss en spark i baken men vi kan också snubbla och sätta krokben för oss själva. De tre skiftena har jag grävt i extra djupt senaste månaderna och åren är ekonomin, energi och data, när träffat analytiker, forskare, företagare, politiker. Nu ska äntligen gräva djupare. Jag börjar med en serie föreläsningar, som jag sammanfattar också här. Kanske finns också något att jobba vidare med? På bloggen samlar jag länkar, filmer, podar och är nyfiken på deltagarnas frågor och diskussioner.

Senaste åren har tre frågor smugit sig på mig. Först när jag nu varit ledig några veckor så inser jag på allvar att här finns kanske något väldigt viktigt.

Det handlar om tre samhällsfrågor som gör mig både nyfiken och oroad. De är tre skiften i vår tid och vår vardag. När jag tittar närmare på dem kommer de att direkt påverka oss som individer, våra vänner men också vardag med skolor, kommuner, företag, organisationer och politik.

Skiften behöver inte vara negativa förr oss. Det beror på hur vi tar oss an dem. Två av tre skiften borde vara direkt positiva, men det går säkert att förirra bort sig där också.

Det finns helt säkert fler skiften i vår tid. Men jag utgår från de som verkligen

Första skiftet gör vår vardag dyrare. Det låter kanske trist, men vi kan också göra det till vår fördel. Den som får upp ögonen för skiftet i vår ekonomi. Jag tänker på att 35 år av ränteras är förbi. Tiden då pengar bli billigare varje dag är till ända. Vi har fått vår dos av sockerdricka. Nu vet vi: sockerdrikan är slut.

Andra skiftet handlar om energi. På samma sätt som ångloken dog ut när oljan kom, lär oljan nu få lida när elkraften tar över i snabb takt. Dessutom är el långt mer förutsägbar. Och den kommer att bli allt billigare. Dessutom finns här en geopolitisk dynamit, när USA är oljelandet nummer 1 och Kina nu växer till att bli el-landet nummer 1.

Tredje skiftet handlar om data. Aldrig har vi haft så stora mängder data. Här handlar det verkligen om att ställa rätt frågor till datamaskinen. Här finns en generations-dynamit. För de över 45 år är detta ingen självklar fråga. Bland de yngre finns den här frågan uppenbar varje dag.

Vad vill du veta mer om eller diskutera vidare?/claes hemberg

2 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Vad tycker du om Spp Plus fonder som är lite dyrare och går åt rätt riktning?Tänker mäst på SPP Global Plus samt SPP Tillväxtmarknad Plus?
  Mvh.jacke77

 2. Claes Hemberg säger:

  J, att städa bort mer fossilbolag är antagligen helt rätt väg att gå. När övriga kollektivet investerare ser kortsiktigheten i olja och flyttar pengar därifrån, återstår att se. Det betyder att fossilfonderna kan hänga med en stund till. Men endera dagen lär vi se skillnaden. OM vi nu väntar oss att oljan blir utkonkurrerad av billig el… Kanske en blogg?
  /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *