Hem » Vågar du läsa boken?

Vågar du läsa boken?

Överläkaren i psykiatri Anders Hanséns senaste bok Skärmhjärnan kan nämligen förändra din självbild, din vardag och relationen till dina vänner… på ett kraftfullt positivt sätt, men det finns några trösklar och fajter. Häromdagen träffade jag författaren Anders Hansén. Vi talar osökt om två gemensamma intressen: hjärnan och tekniken. Nu är hans nya bok äntligen ute.

Under många år hade jag den mest dyra mobil-fakturan av alla vänner och kollegor. Men jag använde mobilen inte mest privat, utan i jobbet. Den klara gränsen förstår jag var räddningen, när jag läser Anders Hanséns nya bok.

Överläkaren i psykiatri har tidigare gjort sig mest känd för boken Hjärnstark. Då lärde han oss coacha vår hjärna. Det handlar om hjärnans funktioner och falluckor. Om att leva med hjärnans dopamin, kortisol och adrenalin på bästa tänkbara sätt. Men vad har nu detta med våra skärmar och våra mobiltelefoner att göra?

I Anders nya bok Skärmhjärnan fångar han hjärnans kanske mest allvarliga faror i vårt moderna levene. För det som hjärnan tränats till under 100 000-tals år har gynnat oss bra fram till nu, men kan om vi inte ser upp bli verkligt stora hot redan i eftermiddag.

Det handlar om hur modern teknik lurar vår hjärna på uppmärksamhet, reaktioner och behov. Hur teknik, skärmar, reklam och mobiler spelar ann på vår kanske mest djuriska gener.

Med dräpande exakthet, fakta och undersökningar visar han hur intrycken från våra mobiler och skärmar stör och stressar oss till fördärvet. Den som använder mobilen i sängen somnar i snitt tio minuter senare. De  elever som lämnat mobilen hemma lyckades avgjort bättre i skolan. Bara i Sverige har antalet som använder antidepressiva mediciner nu nått 969 516 personer. Var sjätte vuxen, konstaterar Anders och sneglar på våra mobiler.

Hansén ger också enkla raka råd. Det handlar om att hitta nya livsregler för tekniken, motion och social samspel. Det handlar om vanor, sömn, vila, koncentration, medier och att ständigt skydda vår hjärna inte minst. Hur vi ska vi leva med våra nya drog, är den stora frågan. Ja, han kallar våra mobiler, vår tids nya drog.

Inte för inte finns ett särskilt kapitel om dagens barn och unga, hur de på ett särskilt sätt drabbas av social faktorer, nyheter, mode och trender. Mobilen tycks vara som gjord för att droga unga på ett särskilt sätt. Att mobil-gurun Steve Jobs insåg detta och satte tydliga mobil-restriktioner för sina barn, säger oss något i klartext.

En given bok till vänner, unga och inte minst föräldrar. Våra barn gör ju inte som vi säger, utan som vi agerar. Och jag tänker på de dagisbarn som i barnvagnen bligar på sin mobil medan föräldrarna pratar i sin egen…

Senast i helgen blev jag senast påmind. Plötsligt fick jag ro att skriva med ovanligt mycket koncentration. Genast funderar jag på varför just då. Jo, mobilen var tyst, börsen är stängd, nyhetssajterna stilla och det blev ett behagligt lugn… Något som också går att ordna i vardagen. Svaret är off-knappen.

Hur använder du din mobil?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *