Hem » Söker engagerad vattenkommun

Söker engagerad vattenkommun

Förra sommarens torka har väckt ett nytt intresse för vatten. Här kan svenska Altereds nya teknik få en roll; den sparar 98% av vattnet. För att inte stanna vid småskvättar vill bolaget nu skänka kranar till en vidsynt kommun som vill pröva ett helhetsgrepp. Det blir folkbildning om en viktig samhällsfråga, som intresserar mig personligen. Därför går jag in som aktiv delägare i bolaget. Det är mycket roligare med bolag som inte bara vill låna ens sparpengar…

Bolaget Altered bygger på en tio år gammal uppfinning av professorn i innovation Kaj Mickos. Hans vattenkran sprejar rent under högt tryck.

”När jag uppfann munstycket som sparar 98% vatten, så var vattenfrågan inte särskilt i ropet. Efter sommaren 2018 märker jag ett snabbt växande intresse. Redan nästa år kommer Ikea att distribuera en modell.”

Redan har Altered prövat tekniken i en rad städer och regioner med extremtorka, som Kapstaden, Kalifornien, Indien och Dubai. För att bättre förstå mötet mellan konsumenter och tekniken söker Altered nu en svensk kommun för att kunna testa den nya tekniken full ut. Kan vi ge vanliga människor verktyg och samtidigt väcka en diskussion så lär effekterna bli ännu mer påtagliga.

Altered letar nu efter en kommun som redan är engagerade i vattenfrågan, exempelvis Gotland, Uppsala, Lund eller Örebro. Altered vill skänka tekniken till en rad olika samhällsfunktioner, som skolor, hushåll, vårdhem, hotell, myndigheter och företag för att kunna mäta och intervjua människor om sin erfarenheter.

Här hoppas jag att min erfarenhet av pedagogik och samhällsdiskussion kommer väl till pass. Uppfinnaren Kaj och jag vill ut och möta vanligt folk för att, allt från skolelever till 99-åringar för att diskutera, intervjua, mäta och utbilda om vattenkonsumtion, energi och hållbarhet.

Vatten har länge beskrivit som en oändlig naturresurs. Men tillgången är ojämn och att rena och transportera vatten kostar energi. Det gör att även regioner med vattentillgång nu börjar diskutera vatten på ett nytt sätt. Här en 24 sek-film när professorn hembesök på ett hotell. 

Altered är mitt fjärde nya engagemang senast året. De andra är betalbolaget Aptic, sparroboten Lysa, och solcellsbolaget Bright Sunday. Det första är ett styrelseuppdrag och de två andra är inga jobb i praktiken, utan ett sparande. Dessutom har jag engagemang i ytterligare två bolag, som inte är officiella än. Som också är mer av åt det aktiva hållet.

Mina två ideella uppdrag har jag också förstås: AllBright med fokus på mer meriter i näringlivstopparna och Lärargalan som stärker lärarrollen.

/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *