Hem » USA-valet kan öka inflation

USA-valet kan öka inflation

USA-debatten missar huvudfrågan. Exporten som rasar, diskuterade vid på Di-tv. Sedan kan höga tullar och ett mer slutet USA kan ge hela världen en ny dyr elektrisk inflation.  Slutkapitlet är annars lätt förödande industrikriser.

USA:s ekonomi har ryckt i från övriga västvärlden senaste årtiondet. Efter att amerikanernas BNP stod stilla under 00-talet har techbolagen visat framfötterna under 10-talet. Ändå stressas USA av Kina på ett särskilt område. Exporten. Något som debatten i USA-valet helt missar. Istället fastnar de vi trångsynt identitetspolitik.

Exporten i världen leds numera av Kina, med 15 % av världens export mot 9 procent för USA. Även här i Sverige märks förändringen.

Det var under pandemin som kinesiska företag plötsligt vände sig till omvärlden. De egna konsumenterna var ju mest inlåsta. Sedan pandemin har Kina ökat exporten över 30 procent. Samtidigt har USAs export bara klättrat 5 procent.

Export går inte att trickfilma

USA-valets kan nu snabba på olika hinder och tullar mot omvärlden. Det kanske är något som flörtar med väljare, men knappast med industrin. Tullar ger visserligen tillfälligt mindre konkurrens på hemmaplan. Men att stänga gränserna ökar snarare priserna i hemlandet. Det ökar inflationen. Och det är bara början.

Värre än det är att hämmar utvecklingen i länderna som skyddas av tullar. Det tar några år, kanske ett årtionden, så är den isolerade hemmamarknaden så föråldrad att den går inte att hålla vid liv.

Se bara på Sverige under varvkrisen, textilkrisen och stålkrisen. Ska västeuropeisk industri tåla konkurrensen från Kina, så  så är stängda gränser fel väg. Subventionerade priser är sannolikt bättre.

Subventioner bättre svar

Subventioner kan få raka motsatta – en mer konstruktiv effekt. Eftersom lokalt lägre priser stimulerar både efterfrågan och därmed nysatsningar. Det märks också i debatten. Fordonsjättar i Europa vill oftare se subventioner än tullar.

Exporterna mer lika

Kinas och USAs handel är idagsläget dramatiskt olika. Kina exporterar elektronik, maskiner, och konsumtionsvaror, såsom datorer, mobiltelefoner, kläder och möbler. USA däremot exporter mer förädlade varor som avancerad teknologi, läkemedel, flygplan och fordon.

På sista området – fordon – ser världen däremot ut att dramatiskt förändras närmaste åren. Elektriferingen av fordon ändrar hela forskningen, utvecklingen och produktionen kring fordon. Strakast växer här Kina.

Det är med andra ord dags för Europa att härma Kina. Eller åtminstone medge att kinesisk industri ligger före. Att härma dem rakt av är sannolikt fel. Vi behöver härma, lära och tänka själva.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *