Hem » Tullkrig vill mullra vidare

Tullkrig vill mullra vidare

Handelskriget mellan Kina och USA kan mullra många kvartal framöver. Veckan G20 här i Japan lära inte ändra det. Det visar färska siffror från japanska tankesmedjan Mizuho, som varnar för global inbromsning.

Kina är den stora förloraren på handelskriget. Deras tillväxt straffas mer än dubbelt hårdare än USA, visar en färsk rapport från den japanska tankesmedjan Mizuho. Detta ger i sin tur Trump uttrymme att sätta agendan.

Ett fortsatt handelsbråket på dagens nivå slår mot världens tillväxt. Tillväxten i världen blir sannolikt en femtedel lägre (0,7%) än tidigare beräkningar på 3,3%, skriver Mizuho. Men tullbråket slår väldigt olika mot Kina och USA. 

Redan har Kina tappat 30% av exporten till USA när det gäller deras tulldrabbade produkter. Hela landets export till USA är också märkbart påverkad, ned hela 20%.

Effekterna slår även igenom på ett tydligt sätt i de två ländernas nationella tillväxt. Kina tappar en tillväxt på 1,9 %, medan USA tappar 0,8%, närmaste året.

Utifrån de nationella effekterna borde Kina vara mera angelägna än USA. Sedan finns politiska rävspel att ta hänsyn till. Kinas president Xi behöver behålla ansiktet på hemmaplan. Inte minst efter det uppmärksammade Hong-kong-upproret senaste månaden. Och Trump behöver upprätthålla bilden av ”America first” under sin kommande återvalskampanj.

Förutom att tillväxtsiffrorna ger Trump fördelar i förhandlingen, lär han även vilja hålla vid i handelskriget av inrikespolitiska skäl.

Eftersom Trump uttryckligen misslyckats med sina tre tunga vallöften: dra tillbaka Obamcare, bygga mur och återuppbygga broar och vägar, så behöver Trump allt strålkastarljus han kan på helt andra frågor. Och dessutom behöver han en tydlig Goliat-lik motståndare. Varför inte Kina.

Samtidigt tål inte Trumps kampanj allt för stor oro på börserna. Vi har tidigare sett och hört hur Trump gärna skryter med börsutvecklingen under hans presidenttid. Men mer vågskvalp, kan vi räkna med. Så känslig är ju börsen när ekonomin redan sedan tidigare ser svagare ut för nästa år.

En talande siffra gäller Kinas PC-industrin. De har märkt av tullarna hårdare än många andra. Från tillväxt på 50% per år så backar nu tillväxten. Detta kan locka Kina till en lösning. Men frågan är om Trump vill se någon fredspipa närmaste kvartalen, utan hellre hålla Kina och världsekonomin på styva linan.

Vad väntar du dig av tullbråket?/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Investly säger:

    Hej Claes,
    Hur mycket tror du Trumps tullar påverkar Allgon? VD sa att man kan komma att vidta åtgärder om det blir långvarigt. Skriver en analys om bolaget men skulle behöva lite mer kött på benen angående tullarna.

    • Claes Hemberg säger:

      Hejdär J,

      (Min analys av Allgon kommer stegvis på https://allgon.se) Tullarnas stora effekt på näringsliv och ekonomi är mest psykologisk. Vilket gör den svår att räkna på och förutse. Därför fungerar den också så bra som politiskt luftslotts-retorik…

      Vill du se mer konkreta effekter i enskilda bolag så titta eklast på andelen av ett företags försäljning som går till USA. Den mer komplexa frågan är förstås om den extra skatten bromsar konjunkturen. Och en sämre konjunktur i Kina. Så kan det förstås bli, men dessa effekter är alla politiker väldigt försiktiga med, eftersom ingen vill vara orsaken till en bred inbromsning.

      Vill du veta om ett konkret bolags utsatthet så prata direkt med bolagets finanschef, vd eller ir-chef och fråga dels om känsligheten för tullarna men också känsligheten för sämre konjunktur. Eftersom det är en het fråga är det konstigt att inte fler bolag tydligare formulerat sig här. Förhoppningvis kan vi läsa det i bolagens alla rapporter som nu rullas ut.

      På återhörande
      /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *