Hem » Eon & Co gynnar slöseri

Eon & Co gynnar slöseri

Hos Eon får den som slukar mer energi ett lägre pris. Huvudlöst. Och småkunder får betala stort, i förväg dessutom. Nej, när inte företagen fattar, så måste staten här hjälpa ”oss alla” att tänka och göra rätt. Det kan inte bara handla om piska och straff, utan morot och fanfar. Gör vi det rätt finns en stor nisch av företagande och jobb som väntar på oss.
Häromdagen fick jag brev från Eon. De ska från månadsskiftet höja priserna för framtida investeringar säger de. Det där vokabuläret förvånar mig. Aldrig har jag tvingats betala för kostnader 5 och 20 år i framtiden. Fräckt är bara förnamnet.

Att bolagen varit dåliga på att planera och analysera ska ju inte kastas i knät på oss konsumenter som sitter veritabelt fastskruvade i deras el-nät. Okej om jag kunde dra ut sladden… Nej, Eon verkar helt missat den självklara affären här: Att utveckla sin affärsmodell med samhället och inte tvärt emot.

Vilken nytta får jag? Vad får jag som konsument, undrar jag och nog 100 000-tals svenskar som fått samma brev. Som den med minst konsumtion får ett pris som är 143% dyrare än storköpare.

Här borde väl Eon se ny en affär? För: Inte ska jag använda mer el närmaste åren, utan snarare mindre. Så inte behöver de investera för min skull, tänker nog många. Jag vill ju minska energianvändningen. Istället skulle jag vilja att Eon & Co säger: ”Minska med 10% och vi sänker ditt pris med 12%”. Och den med solpaneler borde i samma andetag gynnas och inte sänkas…

Investeringarna i elnät i miljard-klassen som behövs, är en annan fråga: Vi vet att nya stora företag har svårt att etablera sig i södra Sverige, på grund av elbrist. Det är sant. Men ska vanliga hushåll betala för det? Ska jag betala för nya företag och verksamheter. Nej, det borde väl varje verksamhet själv få klara av. Återigen behövs här en ny slags affärslogik från Eon & Co.

Genast funderar jag på prissättningen. Hur styr Eon konsumtionen? Hur vänder sig Eon till små, stora och sedan jättekonsumenter av el. Svaret är inte roligt.

”Köp mer och få ett lägre pris”, lyder Eon-retoriken.

Titta på prislistan och du inser snart att stora energislukare betalar mindre. Den som slukar mest få betala minst per kwh. Den också ökar sin energiåtgång får betala mindre. Så kan vi väl inte ha det i ett samhälle som vill minska energiåtgången?

Det må vara logiskt när en aktör försöker sälja så mycket som möjligt av en vara. Men i energivärlden borde vi förvänta oss att logiken vara tvärt om.

Med andra ord har energibolagets affärsidé gått i baklås tvärt emot hela samhällets bästa och långsiktiga ambition. För vi behöver inte behöver inte bara bygga, med allt mindre och mer smart effektiv energianvändning. Vi behöver också dra ned på energiförbrukningen. Då kommer vi snabbare bli klimatneutrala.

Vad ska vi göra? Om inte energibolag som Eon & Co stödjer och stärker samhället bättre än så här, måste väl farbror staten och våra myndigheter genast ingripa. En extra skatt på energislukare är förstås en lösning. Ett annat grepp är att sänka skatten på de som minskar sin konsumtion.

Men varma och kalla piskor räcker inte. Hela samhällsdebatten måste gynna de och den som stödjer klimatfrågan. Det gäller företagande, organisationer och personer. Vet behöver en energi-apparat från forskning, till företag, myndighet och minister som tänker, talar och agerar grönt.

Minns du ”håll Sverige rent” som var en folkbildning kring skräp 1970. Det var en motreaktion på eran med slit-och-släng. ”Rent” är det positiva som vi blev inspirerande och uppskattande. Nu behöver ett ”håll Sverige grönt”…

Gör vi detta rätt så skapar vi forskning, utveckling, företagande och jobb som verkligen kommer att efterfrågas. Kanske inte av marknaden idag, men om några år. Det är dags för väckarklockan nu. Om du inte har grön övertygelse eller oro, så åtminstone för att du inser att framtidens pengar är allt mer grön.

/Claes Hemberg

4 kommentarer

  1. Märit Leringe säger:

    Och bolag som är mycket försiktiga med att betala skatt på sin verksamhet slipper nästan helt skatt på nätavgiften eftersom serverhallar räknas som basindustri. Det gäller Amazon, Google och Facebok bl a.

    • Claes Hemberg säger:

      Märit, frågan om skatter på gränsöverskridande bolag lär vi snart lösa. Det är bara att deras nya verksamheter inte riktigt jackar in i den gamla synen på skatter. Spännande fråga att följa! /c

  2. Niklas Söderlund säger:

    Hej, en aspekt avseende frågan om nödvändiga investeringar i elnätet, är var man råkar vara bosatt. Har man otur äger Vattenfall ledningarna. I och med att det statliga bolaget äger stora nätområden i norrland har de således stora kommande investeringsbehov. Dvs. fler meter ledning att underhålla per andel kund. Detta som en konsekvens av marknadsutsättningen. De minst attraktiva delarna blev kvar hos Vattenfall. Jag noterar att i Tyskland har staten börjat köpa tillbaka elnät.

    • Claes Hemberg säger:

      Niklas, intressant iakttagelse. Frågan om statens ägaransvar blir kanske återigen aktuell även i Sverige. Jag tänker rälsen kontra tågen. Eller flygplatser kontra flygbolagen. Att förstatliga allt behöver inte alls vara bästa vägen. Framtiden lär ge svar! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *