Hem » Talar du ekonomiska?

Talar du ekonomiska?

Talar du om siffror och ekonomi så att andra människor förstår? Blir de rent av entusiastiska och får energi av dina klargörande siffror och nummer. Då kan du redan ”tala ekonomiska”. Häromdagen föreläste jag på Berns, inbjuden av Företagsuniversitetet. Publiken består av ekonomer från hela landet. De deltar från småföretag, jättar och på kommuner. Jag ger en aktuell spaning. Ämnet blir räntan, betal-tech och ett pass ”att tala ekonomiska”. (Ett nytt datum snart ute… under tiden:)

Ja, ekonomi är ju ett ämne som många medmänniskor bävar för. Istället för att se det som ett smart verktyg, och ett sätt att få med sig alla kollegor på samma tåg. För att råda bot på detta behöver vi lära oss att tala svenska om siffror. Vi kan kalla det ”ekonomiska”…

Första steget är att skriva enkelt. Här finns ett konkret hjälpmedel: lix-räknaren. Genom att stoppa in din text där får du betyg och även inspiration om vägen framåt. Jo, jag provade faktiskt den här texten. Enkel, svår eller jättesvår?

Här några av min käpphästar när jag skriver med siffror, tal och ekonomi…

Förmänskliga siffror och ekonomi:
*Skriva kortare meningar.
*Undvika långa ord.
*Visa gärna storheter som bilder.
*Ta fram konkreta siffror som berör mottagarnas vardag.
*Använd bara de nödvändigaste siffrorna.
*Betona vilka siffror som är viktiga och varför.
*Diskutera siffror, tal och ekonomi som verktyg. Så att medarbetare får ett mer aktivt nytto-perspektiv.
*Undvik engelska termer som ebitda mfl. Tala gärna svenska…

Förenkla siffror och ekonomi:
*Undvik procent. Få vuxna svenskar kan tolka det. Hellre säg 1/4.
*Inse att storheten ofta är viktiga än det enskilda talet. Avrunda gärna till 25 50 och 100, så är det dubbelt fler som följer resonemanget.
*Förenkla gärna siffror, decimaler, tal, serier och nummer till ett fåtal och heltal.
*Undvik att blanda många olika siffror (%, årtal, decimaltal mm).
*Låt varje sätt att redovisa tal och siffror bära en egen roll.
*Utlämna gärna siffror som inte behövs. (en faktura från i fjol var fel – är enklare beskrivning än att skriva ”1 faktura från 2019 felade 3%”)

Företagsuniversitetet, måste jag berätta, tillhör stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet. Fokus är att vidareutbilda redan yrkesverksamma. Varje år över 6 000 utbildar de i allt från ekonomi, till chefskap, säkerhet och kommunikation. Jag har inte tidigare förstått deras bredd. Nu vet jag betydligt mer!

Min text fick betyget: ”Textens läsbarhetsindex är 38, vilket innebär att den klassificeras som lättläst, skönlitteratur, populärtidningar.”

Hur utbildar du dig vidare?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *