Hem » Studier värt att låna till

Studier värt att låna till

Kunskap är makt, har det hetat. Det märks inte bara i arbetslivet, utan också allt mer på internationella universiteten, där avgifterna gått i taket senaste årtiondena. Något som hotar att dra i sär samhällen ännu mer. Vad kan vi göra? Om jag studerade igen skulle jag lånat mer pengar och läst mer utomlands.

Att studera har blivit dyrare. I USA talar de om att avgifterna är upp 30% senaste två årtiondena. Det är hela samhället som jagar unga med mer och vassare kunskap. Du ska gärna kombinera två helt olika områden. Som data och konst eller teknik och medicin…

Fyra år på universitet i USA kostar numera mellan 160 000  och 2,5m kronor. Bara i skolavgifter. Samtidigt är snittinkomsterna legat närmast stilla på cirka 500 000 kronor, skriver FT. och varnar för att det kan krascha ungas ekonomi.

Ändå menar jag att vi i ska låna för att studera. Eftersom vi här hemma bara betalar för vardagsutgifter och den som läst mer oftare kan leta jobb mer fritt. Hen får ofta högre lön och dessutom har de med mer utbildning lägre arbetslöshet.

Naturligtvis ska vi inte läsa vad som helst. Stora lån kräver stor eftertanke. Vi kanske inte prickar rätt direkt. Välj det som verkligen engagerar, lyder grundreceptet. Själv tvekade jag och prövade både medicin, juridik, information, kinesiska och ekonomi innan jag hittade fram till journalistiken.

Att studera i Sverige är nära gratis. Räntan på studielånet är nu 0,16%. Det är väldigt låg och bara en tiondel av vanliga bolåneräntan. Så alla ni som kan tänka er att låna för att bo, borde före det tänka på att låna för att studera.

Att jobba samtidigt (som jag gjorde) hade jag nog också tonat ner. Det blev för stressigt. Hellre att plugga ordentligt och låna, tänker jag idag. Å andra sidan trivdes jag fantastiskt bra på mina först extrajobb. Att umgås med erfarna, lyssa och lära kan också ge väldigt mycket.

Om du inte som min guddotter Cornelia lyckades få stipendium i simlaget på ett av universiteten i USA. ”Det var värt mycket mer än alla medaljer här hemma”. Jo, jag hade också gärna läst utomlands. Men hade varken betygen, stipendierna eller pengarna. Å andra sidan sökte jag inte några stipendier måste jag medge. Den chansen missade jag. Aj…

Vad hade du läst om du var ung igen?/claes hemberg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *