Hem » Solcellerna tar över

Solcellerna tar över

 

Solceller blir den stora energikällan. Men vägen dit är krokig, gissningar och börsspekulation. Lagringen av energi är den idag knepiga frågan. Ännu är det svårt att hitta ett val för investerare här. Att spara brett lär fungera mycket bättre. Tänker jag efter en kaffe med energiexperten Henrik Malmsten.

Under 00-talet var oljan den stora vinnare i prisjakten. Efterfrågan på energi drog upp priserna. Vilken energi som närmaste årtiondet blir dyr, effektiv eller billig är ett mer komplicerat pussel.

”Solenergi växer så det knakar och kommer bli vår stora energikälla. Vindkraft, vattenkraft, olja och kärnkraft  behövs, men kommer fasas ut. Men i vilken ordning och när är inte så lätt att säga. Teknikutveckling

en tar ibland överraskande stora steg framåt”, säger Henrik Malmsten, oberoende energirådgivare.

Här uppe i norr är solenergin inte alltid tillräcklig, därför lär vindkraften snurra vidare här några årtionden till. Men på sikt är det mer logiskt att solenergi södra Europa är hela Europas energibod. Men idag finns varken tillräckligt med solceller eller kraftnät att föra energin norrut.

”Det som bromsar är priset på solcellerna och batterier. I takt med satt solcellerna och batterier produceras allt billigare kommer de bli många fler och ta allt större del av energikakan. Då utvecklas även snart tekniken runt omkring.”

Just nu halveras priset på solceller var femte år. Så fort vi tar solcellerna på allvar får de en exportprodukt som de tidigare haft tillgång till. Det gäller särskilt i södra Europa, Nordafrika eller Mellanöstern. Men samtidigt väntas priserna på el falla, eftersom samtidigt blir allt enklare att producera.

”Redan närmaste åren kan vi få se toppen på efterfrågan av olja i världen. Exakt hur lång den blir, beror på nya konsumenter som kan dyka upp. Vägskälet blir istället när el-energin blir billigare än oljan. Då finns det ingen som har råd att ta upp oljan”.

Även på avändarsidan märks också stora framsteg.

”Tesla har stressat fram elbilsvärlden. Plötsligt har Porsche, Volkswagen och Toyota bråttom. Och Tesla är mer värt än General Motors.”

Tesla behöver inte bara bli en konsument av el. Nästa stora trend att energitillverkare och energiförbrukare kan byta plats med varandra över dygnet. Elenergi har ju den häftiga förmågan att kunna flyttas fram och tillbaka, med ganska små energiförluster.

”En elbil kan sälja ifrån sin batteriel när bilen inte rullar. Solceller på alla tänkbara tak kommer också kunna sälja el så fort solen flyttar fram. Sedan kan elen gå åt andra hållet några timmar senare, säger Malmsten.

Att lägga pengarna på Tesla eller solceller kan däremot vara ett lite farligt val. För tekniker tävlar hårt mot varandra och vilka som blir vinnare i slutänden är svårt att veta. Och överraskningarna kan komma fort.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *