Hem » Välkommen recession

Välkommen recession

Sverige är i recession. Det låter kanske kallt och hårt. Men det är ett vårtecken. Efter 2-3 år i ekonomiska vinter. Det ljusnar 2024. Ja, i morse kom faktiskt redan en liten ljusning.

Många fyrkantiga ekonomiska uttryck cirkulerar där ute. Vi blandar lätt ihop recession, depression, regression… Men recession är bara en lite småkylig vindpust som passerar förbi. När vårt samlade ekonomiska värde, BNP, backar två kvartal på raken. Det är inte vanligt, men händer då och då. Typ en gång per årtionde.

Denna gång signalerar recessionen något extra ovanligt. Att inbromsningen vi önskat faktiskt har anlänt. Ekonomin bromsar. Lagom för att få ned inflationen och prischocken vi kämpar med. Enkät 10-12 dec

Den minskade framfarten det är därmed ingen tvärbroms, utan snarare än utplaning, du ser på bilden ovan. Vi har hämtat igen landets ekonomi sedan pandemin. Och planar nu ut lite. Vår ekonomi pustar ut.

Recessionen är därmed mest av godo. Utan den har vi svårt att få grepp om våra priser igen, som gärna blir ett självspelande piano med allt högre priser. Utan den nuvarande inbromsningen kan inte Riksbanken gärna sänka räntan. Därför kan vi se recessionen som en omstart.

Recessionen 2023 är därmed mest en signal om att åren av frostig hushållsekonomi och utförslöpa i köpkraft kan nå sitt slut. En inbromsning som tagit hårt på hushållen. Även kommuner är hårt ansatta. Många bolag har däremot klarat det riktigt bra. För de har kunnat öka priserna, trots konkurrens från omvärlden. Det är viktigt, för där finns ju nyskapande av ekonomi som vi lutar oss mot.

Ps nyss kom datan: Svensk BNP stiger igen. 1% i oktober. Efter att backat i två kvartal. Det visar SCB. Är recessionen redan då slut? Kanske. Nja, inbromsningen i världsekonomin lär pågå ytterligare några månader. Här min Expressen-krönika på ämnet.

Bäst statistik kring recessioner hittar jag från USA. Där talar de om en recession en gång var femte år i snitt. Här i Sverige är det fyra gånger över tre årtionden.

Ofta stannar dessa tillbakagångar dessutom vid just 2 kvartal. Mer kyligt blir det inte. Utan kylan fungerar mer som en påminnelse över hur pendeln slår, fram och tillbaka.

Medan begreppet depression innebär många år med stora omvälvande händelser i samhället och ekonomin. Eller begreppet regression som beskriver hur hela samhället tar ett steg tillbaka i utvecklingen. Där är vi inte alls nu.

Därför är 2023 års recession varmt välkommen, och närmast efterlängtad, hur märkligt det än låter. Och den kan faktiskt redan vara slut. Eller så får vi stå ut med några kvartal av vindpinad ekonomi. Det viktigaste är att inflationen kommit tillbaka till sunda nivåer. För då tål vi vardagen så mycket bättre.

Här min Expressen-krönika på ämnet.

/Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *