Hem » Räntan nära taket

Räntan nära taket

Det kanske ljusnar i ekonomin. Fallande räntor pekar på det. Första märks det i de långa prognoserna (långa räntorna) som har fallit senaste månaden. Det är en positiv signal för hela samhället. Två aktörer har redan börjat sänka boräntorna. Och fler lär det bli.

HÄR PÅ TV4

En rad larm om höga räntor under lång tid framöver, har vi fått över oss senaste månaden. Det är väl typiskt. När det är som mörkast. 

Så förra veckan kom amerikanska centralbanken med lugnande besked. De höjer inte mer. Det var ändå ingen jätteöverraskning. De som handlar räntor i världen har pekat nedåt senaste månaden.

Även vår Riksbank väntas ha lugnare besked när de ger sitt nästa besked i slutet av månaden. Antagligen är vi på räntetoppen eller väldigt nära toppen.

Hushållen kan däremot redan nu känna av effekten. Både SBAB och Landshypotek ha sänkt sina längre boräntor senaste dagarna. Orsaken är att de långa räntorna (som bankerna lånar in för att kunna låna ut) har fallit senaste månaden. De är faktiskt ned 10% senaste månaden.

Att just två uppstickare väljer att sänka är inte överraskande. Rörligheten bland bolånare har varit usel senaste året. Det gör att uppstickare vill rör runt i grytan.

Och fler bolåneaktörer lär hänga på.

Att jättarna inte sänker är tyvärr naturligt. Så länge inte svenskarna flyttar runt, så finns ingen anledning för dem att sänka. Just nu taktar de på rekord vinster a 150 miljarder varje år. Det är 15 000 kronor i direkt vinst för varje medborgare. Något som inte är hållbart. Utan något bolånarna måste utnyttja.

Enklaste är att välja bolåneaktör utifrån snitträntan. Den visar ju vad folk faktiskt betalar i snitt. Här är flera av uppstickarna vassast. Och välj rörligt (3månaders). Eftersom den lär vara lägst närmaste året. Längre fram lär binda bli bäst. För att slippa smyghöjningar och veta villkor som gäller.

Varför inte välja långa boräntor redan idag? Nej, de är ju väldigt dyra just nu. Och se nedgången mer som en prognos. Allt talar för att de långa räntorna ska fortsätta att falla. De blir billigare inte varje vecka, men antagligen varje kvartal närmaste två åren.

När svenska Riksbanken faktiskt börjar sänka räntan lär dröja ännu några kvartal. Antagligen maj eller juni säger de flesta analyshusen i dagsläget. Om två år lär vi ha rörliga boräntor på 2-3%. Det blir två svåra år för många hushåll.

Mer om RÄNTAN

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *