Hem » Offerta töjer gig-tröjan

Offerta töjer gig-tröjan

Gig-plattformen Offerta köps upp av Fotnox. Det kan vara en överraskning för många. Men stämmer väl med den tes som Offerta-grundaren och jag diskuterade häromdagen i min intervju inför min rapport över svenska gig-plattformar. Affären har en logik som vi kan få se mer av i gig-världen.

Gig-plattformarna kan visserligen höja tempot i tillväxten med marknadsföring. Men säkrare tillväxt är antagligen samgåenden. Då kan beprövade affärer göra gemensam sak. Det borde ske ganska snart i gig-världen. Kanske rentav närmaste åren. Det är en av mina teser när jag haft med mig i intervjuer av svenska gig-branschen.

Den som tydligaste bekräftade möjligheterna med samgående vara Offertas grundare Jens Nilsson. Han sa inte att hans egna bolag var i görningen, utan vi talade i ett bredare perspektiv.

”Teknikplattformarna kan växa snabbt på egna fötter. De mer mogna plattformarna kan sedan hitta ny tillväxt med partnerskap och även samgåenden. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se de första samgåendena inom kort.”

Att Offerta och Fortnox gör gemensam ska kan ändå överraska. Offerta ser ju ut att vända sig till konsumenter. Medan Fortnox vänder sig till småföretagare. Men det är inte hela bilden.

Offerta liknar på många sett ett mediebolag. De kopplar ihop privatpersoners behov av att köpa professionella tjänster.

”Genom att privatpersoner får in flera offerter från exempelvis hantverkare eller trädgårdsmästare, ger vi konsumenten väsentligt mer makt över sina köp. Vi sätter dem i förarsätet”, förklarade Jens Nilsson. Men kundrelationen är dubbel. Även de professionella yrkespersonerna är viktiga kunder. De köper sig in på Offertas plattform.

Plötsligt framgår samgåendet Fortnox och Offerta helt logiskt. Fortnox säljer ju webbaserade program för bland annat bokföring, fakturering, säljstöd och e-handel. Ja, bägge bolagen har samma kunder. Där Offerta agera handgripligt ute i mötet med kunderna. Något som alla behöver. Där Fortnox agerar fullt digitalt och säljer kringliggande stödtjänster. Briljant.

Ett strålande exempel på hur en teknikplattform kan göra gemensam sak med en liknande aktör, som bemöter samma målgrupp, men lite grann på ett annat sätt, med andra tjänster. Att Fortnox dessutom uppvaktar Offerta är inte konstigt. Offerta är ingen nyomling, utan har en långa historik och deras lönsamma affärsmodell. Det måste ha varit alltför lockande. Ett ”dröm-samgående.”

Men Offerta är tyvärr ovanliga i gig-världen. Det är mycket vanligare med nya affärsmodeller som just nu prövar sina vingar och behöver både månader, miljoner och år, för att bevisa sig. Ändå kan vi få se fler samgåenden.

Andra gig-plattformar har visserligen inte alltid samma stabil grund att stå på. De kan ändå välja att gå samman i olika affärer, närmaste åren. Det kan bli en parallell form av samgåenden, som mer bygger på för långsam tillväxt, stressade ägare och i höst kanske dyrare räntor… ”måste-samgåenden”.

Vilka gig-samgåenden väntar du dig? /claes hemberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *