Hem » Min moln-guru

Min moln-guru

Moln-tjänsterna är redan inne på sin tredje våg. Den ger kunderna mer och kan sänka priserna. Det märks särskilt i bank- och finanstjänster. Det pratade min moln-guru Stefan Willebrand och jag om senast. Nu ska just därför hans Bricknode till börsen. För att öka kapaciteten och nå fler. Här mer molnbankar i Stefans senaste riktigt vassa blogg. 

Senaste årtionden har verkligen makten flyttat ifrån Kungsträdgårdens bankpalats. Bolagen med 1 000-tals anställda leder inte längre nytänkande eller utvecklingen. Istället kan nya idéer växa fram i tämligen nya bolag. Ett bra exempel är Stefans bolag med sin hub i Skövde.

Ja, idag kan några eldsjälar starta bolag som når tiotusentals. Bara för att de inte behöver vara bäst på allt, utan kan billigt hyra inte teknik och datorkraft från hyllan i molnet. Bara Stefans bolag erbjuder redan 10 000 olika tjänster.

Och nu senaste märks hur även äldre bolag inom finans som fonder och family-offices hänger på och flyttar sin verksamhet från gamla datorhallar till molntjänster. För att öka servicen, säkerheten och samtidigt sänka kostnaderna. Det är riktigt kundnytta det.

När Stefan sedan berättade för mig att han behövde öka tempot i tillväxten och därför ville börsnotera bolaget applåderade jag spontant. Samma öppenheten och offensiva ryggraden som bygger hela finansvärlden trovärdighet på börsen varje dag. Därför är det självklart att Bricknode ska vara på börsen.

Imorgon äter jag lunch med den blivande börs-vd:n. Några frågor till honom?

/Claes Hemberg

3 kommentarer

 1. Kalle säger:

  Hej Claes,

  Tack för intressant blogg.

  Ja, det vore intressant att höra hur strukturen kring målntjänster är uppbyggd med tanke på dataöverföringar utanför EU och Schrems problematiken (GDPR). Hur resonerar bolaget kring det? Jag är inte så bekant med bolaget så kan ju vara så att jag missat något men försökte lite snabbt bläddra genom hemsidan och hittade faktiskt inget om det här i sammanhanget högst aktuella ämnet.

  Mvh,
  Kalle

  • Claes Hemberg säger:

   Kalle, bra fråga. Jag skickar den vidare till vd-Stefan. Så publicerar jag hans svar. Inom kort. /c

  • Claes Hemberg säger:

   Kalle, jag fick här ett svar ifrån Stefan:

   Hejsan,

   Alla de molnleverantörer som vi använder som exempelvis Amazon Web Services och Azure gör det möjligt för oss att välja i vilken region som molnet ska baseras. För kunder som är inom EU används moln inom den regionen och för kunder i exempelvis USA används USA som region så det styrs helt och hållet beroende på de regulatoriska kraven. Ytterligare en stor fördel i jämförelse med att drifta egna servrar, att sätta upp vår mjukvara i en ny region ligger bara ett knappklick bort!

   Med vänlig hälsning
   Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *