Hem » Markant högre elpris

Markant högre elpris

elpriserna stiger tv4 hembergSvenskarnas elpriser steg i februari i snitt med 51 %. Diskuterade vi i Tv4. Framför allt är det södra Sverige som påverkades med högre priser. Elpriserna tar allt större plats i hushållens ekonomi.

Högre elpriser är besvärliga för hushållen, och priser som varierar kan dessutom vara stressande i sig.Elpriserna steg i feb hemberg

Under februari steg priserna i snitt med 51 %, jämfört med februari i fjol.

Orsaken är både kyla och brist på vind. Kombinationen gör att vindkraften inte räcker till. Det är något vi kommer att uppleva allt oftare framöver i takt med allt mer vindel i våra nät.

Elen tar större plats

Elpriset har blivit en växande svårighet för svenska hushåll. För vanliga hushåll tar elen mellan 3 och 30 procent av hushållens utgifter.

De hushåll som dessutom bytt till både elbilar och värmepump är extra utsatta, särskilt de som bor i villa.

Tar mer plats i inflationen

Därför slår också elpriserna allt hårdare in i den breda allmänna inflationen (KPI). Idag står elen för i snitt 5–7 procent av hushållens utgifter. Under de närmaste åren kan siffran mer än dubblas.

De som minst påverkas av elpriserna bor ofta i lägenhet, medan de med större kostnader ofta bor i villa och har elbil.

Mer om       elpriset.         batteri.            hushållsel

Hur påverkas du av elpriset?/claes hemberg

4 kommentarer

  1. Monica beijer säger:

    Hej Claes!
    Min nätavgift har stigit med 30% iom Ellevios klimatavgift. ( fem kwh a 81,25 kronor.)
    Detta måste drabba de flesta med stor kraft. Då den inte gynnar om man använder el under lågtrafik så motarbetar det utjämning av belastning på elnätet. Oförståeligt för gemene man. Varför tas inte fetta upp i media?

    • Claes Hemberg säger:

      Monica, bra tanke och bra dyr fråga. Jag ska absolut tänka vidare på ditt förslag. Återkommer /c

  2. Totte Magnusson säger:

    Bor i område 4 och har alltså den dyraste elen. Dock tror jag att det är priset i våra närliggande länder som är den största faktorn att vi också har så höga priser, det är nämligen inte så många timmar som vi importerar el, så det är kanske inte bristen på el i sig utan mer hur priset sätts på den nordiska och nordeuropeiska elbörsen, ur sydsvenskt perspektiv en dysfunktionell prissättning. Generellt sätts ju dessutom priset från det för tillfället dyraste produktions slaget vilket skapar stora överskott för de producenter med låg produktionskostnad. Inom de flesta andra branscher minskar ju styckpriset vid ökad volym. Finns det någon som kan beskriva hela det här på ett pedagogiskt och enkelt sätt för i grunden är ju inte detta fullständigt rocket science.

    • Claes Hemberg säger:

      Totte, bra tankar och frågor. Det finns en förklaring. Vårt överskott i Sverige är för litet för att det ska jämna ut den tillfälliga exporten. Först när vi får mer vindkraft och mer kärnkraft kommer även priserna bli mer stabila. Låt mig återkomma till en mer fyllig och begriplig förklaring. Tack för tanken. /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *