Hem » Lön som år 2015

Lön som år 2015

Ja, vi har kvar jobbet, men kraften i varje lönekrona har tvärnitat i år. De är tillbaka till 2015 års nivå. Och nästa år kan nå 2013 års nivå, trots att det står 2023 i kalendern. Något som tar många år att reparera. Men det finns plåster.

Nu hör jag från den lokala mataffären att kunderna handlar för samma belopp som i fjol. Men de handlar andra billigare grejor. Vi har gått från kött till korv. Eller från korv till blodpudding. Från paprika till morötter.

För prishöjningar är i sig inte nytt. Det är bara årets magnitud som är nära svår att överblicka. Priserna har stigit både brett, mycket och djupt. Inte konstigt att vi är stressade. Det är svårt att lära sig, förstå och planera.

Vi är i en tidsmaskin som stavas ränta. Den hängde stilla och gick till och med baklänges 2015-2020. Nu springer den rusande framåt. Från hängmatta till 100 m. Den omställningen kommer att bli obekväm för många.

Företag förebild på priser

De som eldat på priserna är företagen. Först höjde de priserna i skuggan av pandemin och sedan i skuggan av den breda inflationen. 2022 brast inflationsvågen ut på riktigt.

För företagen blir det som en kapplöpning. Den som är först ut har det lättast. Den som höjer priset sist kan lätt misslyckas. För då har omvärlden redan skaffat sig en mer kritisk blick.

alls som vi konsumenter, som har en chef som vägrar lönelyft. Företagen kan alltid låta leverantörer och kunder betala… Dessutom har företagen proffsiga inköpschefer och finanschefer som styr och ställer med varje krona. Där har hushållen något att lära.

Många år att reparera

2022 går till historien som den häftigaste fallet i köpkraft sedan årtionden. Senaste vi upplevde tapp i köpkraft och reella löner är början på 90-talet. Men var ju en knappt märkbar nivå, i ljuset av 2022 års fullkomliga genomklappning.

Raset är bara besvärligt stort, utan vår erfarenhet av bekymmerslösa nära 30 år ligger oss i fatet. Vi är ovana. Fram till i år. Därför blir våra nu svagare plånböcker särskilt jobbiga. Nivån tar dessutom många år att jobba ikapp. För våra reella löner har bara ökat med 1-2 procent. Med det tempot behöver vi över 10 år att komma ikapp raset 2022.

Bli din inköpschef

Svaret är enkelt: Varje hushåll behöver skaffa samma koll som företagen. Anlita en inköpschef, till hushållet. Med andra ord; lägg en timme varannan vecka på att ha koll på priserna. Helt avgörande är kilopriset på bolån och el. Och att du är beredd att byta leverantörer. För det är inte köpen av linser, morötterna eller billigare kläder som jobbet. Dyrast är istället bolån, el och transporter.

Ja, ät vidare, så du har energi att pruta på bolånen. Där ligger svenskarnas skattkista begraven. En som byter bolånebank och prutar 1% på bolånet behåller ju 30 000 kronor per år i plånboken. Det är mer än en månadslön för många.

Och sannolikt fortsätter prisökningarna under nästa år. Inte lika höga som i år, men ändå. Sannolikt når våra reella löner under det kommandet året nivån för 2013 år köpkraft. Trots att det står 2023 i plånboken.  Så vänta inte med att öka kraven på inköpschefen i spegeln.

Hur gör du med 2015 år lön?/Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *