Hem » Långsamt före ledsamt

Långsamt före ledsamt

Riksbankens styrränta faller mot 3 procent det närmaste halvåret. Husbondens röst är försiktig enligt mottot: hellre långsamt än ledsamt. Men att analytikerna i genomsnitt är lika försiktiga är nästan konstigt.

Framtiden är ovanligt oviss... Därför är det vettigt att fråga ränteanalytikerna, som inte gör något annat än att följa inflationen och räntan i enorma data-ark.

Så vad tänker de? Bilden ovan beskriver 20 ränteanalytikers syn på den svenska styrräntan framöver. Medianen brukar vara intressant, har vi lärt oss i skolan. Men just här verkar det finnas spöken i siffrorna.

Här följer analytikerna Riksbankens linje, närmast exakt. Är det rimligt? Nej, Riksbanken har ju ansvar för räntan. Det gör dem naturligt försiktiga i sina framsikter. Analytikerna borde vara mer progressiva.

Riksbanken kan efterhand lägger in ytterligare sänkningar, allteftersom bilden klarnar. De ska inte ha bråttom. Hellre att det sker långsamt än att Riksbanken behöver backa bandet och ledsamt höja räntan igen.

Antagligen blir räntans verkliga utförsbacke brantare än både Riksbanken och snittanalytikerna säger idag.

Men varför säger inte analytikerna rakt ut att de är mer offensiva? Har de blivit defensiva, eller fega på ren svenska? Eller har Riksbanken blivit mer offensiva?

Eller är ränteanalytikerna under egen press. Vem hotar dem, att bli mer slätstrukna?

Är de under press från AI. Att datorer tar över och antalet analytiker väntas bli färre, vore inte konstigt. Och då lägger sig fler analytiker på snittet för att inte sticka ut? Något konstigt är det.

För nu följer de mer av husbondens röst – Riksbanken. De väljer att att hellre agera långsamt än ledsamt… har blivit ett motto även där.

Lite dumt trist kan vi tycka. För det är ju olika roller som ska ge olika perspektiv. Men när olika roller ger samma perspektiv, så blir de mindre intressanta att följa och lyssna på. Det är ju deras egna personliga tolkningar som gjort dem intressanta att lyssna på. Eller har de redan blivit utbytta av AI? Hugaligen. Ja, det är min tanke, alltid när jag läser texter som är platta, trista och smått ointressanta.

Under tiden tittar jag lite extra på de mest offensiva analytikerna. De siktar på styrräntan 2 % om 18 månader. Det lockar. Men det är långt dit. Och mycket kan hända.

/Claes Hemberg

2 kommentarer

  1. Tomas ä säger:

    2% ränta är något som jag längtar till, verkligen! Vi har kämpat på länge med hög ränta…

    • Claes Hemberg säger:

      Thomas, ja verkligen. Och redan är det högljudda spekulationer om att räntan ska ned mer än så. Vi får väl se. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *