Hem » I räntans tider

I räntans tider

Europa, USA och Sverige går nu i räntans tider. Där alla tre sänker tydligt och i takt. För nu klarnar bilden av en historisk mjuklandning. Ja, de är ovanligt.

Europa, USA och även Sverige ser nu ut att sänka räntan närmast samtidigt. Räcket det, undrar skeptikerna.

Skolboken säger att centralbanker ska sänka räntan för att rädda ekonomin undan djup lågkonjunktur och en baklänges ekonomi. Med andra ord en recession.

Ser starkt ut

Denna gång ser det riktigt lovande ut. Ekonomin bromsar, men kraschar inte. Vi har sett få konkurser och inga breda uppsägningar. Håller detta tvekar många som sneglar i statistiken.

Historiken visar att det är svårt. Senaste 70 åren har USA varit igenom nio perioder med markanta sänkningar av räntan. Lika ofta har det slutat med besvärlig lågkonjunktur. Antagligen för att räntan varit för hög för länge.

Vettigt att försöka

Är teorin om aktiva centralbanker helt fel eller måttet fel kan vi fundera. Antagligen hade lågkonjunkturerna varit än värre om inte centralbankerna försökt att hjälpa till.

För varje gång har förhoppningvis även centralbankerna lärt sig något nytt och blivit lite bättre.

En gemensam insats

Kanske är det detta vi ser just denna gång. Att centralbankerna både mäter bättre och talar tydligare. Att de får hela samhället med sig i genom de tuffa tiderna. Många hushåll, företag,  kommuner och fack har ju deltagit denna gång.

Samtidigt har hushållen också blivit mer flexibla. Vi har bättre marginaler och kan enklare justera vår ekonomi. Det betyder inte att det är lätt. Men det går. Vi länger också allt mer pengar på tjänster, som är extra enkla att justera efter behov.

Eller så var det bara att pandemin och infaltionsvågen gav oss räntehöjningar och en mer hemmagjord lågkonjunktur. Som var enklare att följa. Oavsett tycks vi nu vara igenom den.

Mer om räntan

/claes hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *