Hem » En pionjär bland ullkavajer

En pionjär bland ullkavajer

Föga diskret kunde jag hävda att det är 98 procent säkert att han vinner Nobelpriset i ekonomi… Men i fokus kom istället kvinnors arbetsmarknad, en 200 år gammal tvistefråga,  granskad av Claudia Goldin. En pionjär bland ullkavajer.

Priset i ekonomi liknar mest priset i litteratur. Det är inte en naturvetenskap som de andra, där naturens lagar råder. Utan här är det mer ord på guldvåg, diskussioner och debatter.

I ekonomi och litteratur är det ju människor som ger och tar. Det förändras hela tiden. Några exakta sanningar finns inte. Samtidigt kan de göra nytta hemma redan idag. Även om vi inte inser influenserna kanske.

Kemi-, medicin och fysikpriserna är ju istället torrkokta naturvetenskaper. Enligt naturlagarna väsen. Här finns å andra sidan konkreta bevis för nytta. Men det tar ofta flera årtionden innan priserna når fram till vår vardag. Om det gör det.

Ekonomipriserna kan ibland bli smått politiska. I fjol vann Bernanke för sin forskning kring bankkriser. Thaler vann tidigare för knuffning av konsumenter. Krugmans analys av stordriftsfördelar känner vi igen.

I den andan borde årets pristagare kretsa kring inflation, prissättning, köpkraft eller nyfattigdom. Ja, det är några tuffa frågor som individer och samhälle idag brottas med. De är ju hyperaktuella frågor, på ett sätt vi inte varit med om på länge. Det var 70 år sedan vi hade det värre. 1951…

Hur vet jag förresten att just ”Han” vinner priset? För även efter 54 år och 100 pristagare är det bara två kvinnor som rott hem priset. 98% är män. I de andra Nobelprisen är det dubbelt vanligare med kvinnor. Om det är underlaget eller metoden som skiljer vet jag inte. Så det blir nog Han ändå på måndagen. Även om vi kan hoppas att prisjakten sker utanför de vanliga korridorerna. Så att inte ekonomi blir en än mer manlig gren… (skrev jag i helgen)

Tillägg: mån 12.00:

Men nu vet vi vem som faktiskt tar emot priset: Äntligen. Årets pris fokuserar 2023 istället på den halv världens befolkning som möts av extra hinder på arbetsmarknaden. Kvinnor. Sedan 200 år har de trätt in på den gängse arbetsmarknaden. Men förväntningar om hemarbete och grabbig rekrytering har hämmat dem, visar Claudia Goldin.

Plötsligt känns årets pristagare mycket läglig. För nästa år firar Sverige 50 år med föräldraförsäkringen, som ger bägge föräldrarna möjlighet att vara hemma med små barn. Något som skulle göra arbetsmarknaden mer jämlik. Ja, det har gått lite framåt. Men vi är långt ifrån framme.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *