Hem » Fånga motvinden

Fånga motvinden

Lägre tillväxt och högre ränta, kan bli en besvärlig motvind för företag, privatpersoner och samhället. Men det behöver inte betyda tvärstopp. Lite andra grepp kan räcka. Än bättre blir det om vi gör det tillsammans; lite som ett brukssamhälle. Men företagare verkade överraskade… Det märktes väl, när jag föreläste för företagare i Göteborg. Här några råd.

Sverige och västvärlden ska närmast åren genomgå en radikal trafikomläggning i ekonomin. Som att gå från högertrafik till vänstertrafik. För nu ska den viktigaste prislappen vi har; räntan blir dyrare. Samtidigt som motorn – tillväxten – bromsar in. Det kommer inte jättefort, men väderomslaget är från sol till hagel.

I vanliga fall sänker vi räntan när tillväxten ser svagare ute. Men de två verktygen har hamnat i otakt. I USA ligger de mer i takt och detta spär på vår svenska otakt. Det kan bli besvärligt för den som inte är beredd. Andra byter segel eller kläder i tid, för fortsätta med liknelsen om vindkantring.

I Göteborg frågade jag företagarna i publiken: Hur många som visste om räntan som bolaget själva betalade? 1 av 100 visste svaret. Samma reaktioner fick jag i Stockholm och Malmö. Det är illavarslande om detta kan bli den stora överraskningen närmaste åren.

Mitt första råd är enkelt: Pruta ned räntan med 25-30%. Googla efter ”snittränta” och ”pruta ränta” och du får inspiration. Så mycket överränta betalar många bolag. Det är många miljoner i sjön. Helt i onödan. Börja där och du tål dyrare ränta mycket bättre.

När jag lyssnar runt bland företag visar det sig att de ofta betalar samma dyra ränta som vanliga bolånare. 1,5-2,0 procent. Här kan företagen verkligen sätta in vinstgivande prutgrepp, så skaffar ni er marginal särskilt inför dyrare räntor.

Dyrare ränta

Läget är allvarligt. För den 35 år långa sagan med lägre och lägre ränta är definitivt slut. Den kan inte sjunka mer. Nu ska den ligga stilla och sakta stiga, säga utsikterna. Vi som har levt på att bälja i oss allt mer bubblande sockerdricka, får närmaste åren inte längre samma enkla kickar. Istället kommer vi se dem som räknat fel, rätt och helt fel. Nu ska inte räntan bli jättedyr direkt, men även lite dyrare varje år blir en pärs för många. Om 2-3 år ska vi räkna med att den kort räntan kostar oss 2-3%.

Lägre tillväxt

Lägg till att vi kläms från ytterligare ett håll. Redan nästa år väntas vi se världens tillväxt bromsa in. Därmed kan vi mycket väl få både lägre tillväxt och högre ränta. Det låter som en mardröm, men viktigare är att rusta även för det. Det enkla svaret är att fokusera på produkter och tjänster med högre marginaler. De med låga kan lättare bli förluster vid en lågkonjunktur.

Räkna om

Vi måste kanske göra om alla kalkyler. Dyrare ränta ställer högre krav på vinster. När pengar blir dyrare måste vi använda dem smartare. Våra köp blir nu dyrare, samtidigt som vinsterna kommer att bli mer utdragna. Om vi räknar så, borde vi antagligen göra andra köp och vägval. Köp inte dyraste maskinen, särskilt inte så här sent i konjunkturcykeln.

Rusta kedjan

Vi blir avsevärt starkare om vi samtidigt involverar våra närmaste. Jag tänker på underleverantörer, kunder och förstås medarbetare och ägare. Rustar vi hela kedjan så kommer vi tåla överraskningarna bättre. Kör öppna ”samtal” om och med hela kedjan. Så företag inte tappar en underleverantör, medarbetare eller en stor kund bara för att räntorna stiger. Det lär hända bland de som stoppar huvudet i sanden. Vilka är mest räntekänsliga och hur förbereder ni ”hela affären”.

Förstå räntan

Det inte bara företag som måste börja pruta på lån och räntor. På samma sätt kan många fler vanliga lånare och medarbetare kan behöva hjälp att förstå och agera på räntan framöver. Allt för att rusta företaget även där. Att inte de centrala kollegorna Filippa och Filip tvingas flytta när räntan stiger. Ekonomichefen på varje företag i Sverige borde ta med sig alla sina medarbetares bolån och gå och pruta på banken. Det skulle spara den enskilde ofta 10 000 kr per år. Lägg till att pruta på avgifter på pensioner. Här göder många bolag hellre pensionssäljare med porsche och diamantringar än sina medarbetares pensioner.

På exakt samma scen på Götebogsmässan häromåret sa Tom Johnstone, vd på SKF; ”Jag måste bromsa och gasa samtidigt”. Det är bra bild som bara blivit mer aktuell.

Ja, vi talade om mycket mer, men detta är en början… Säg till om du vill ha fördjupning i något?

Hur klarar du och ni högre ränta? /claes hemberg

2 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Ola, sådana här frågor gillar jag….
      BNP tar vanligtvis inte hänsyn till inflation. Det gör att uppgifterna kan vara lite missvisande. Senaste tio åren har det däremot inte påverkat. Oljan vi köper in har ju exempelvis blivit billigare… Och hela inflationen har ju som bekant varit låg. Här en bra bild av skillnaden. https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Real-BNP/

      //c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *