Hem » En svensk i toppen

En svensk i toppen

Techvärldens trotjänare Fast Company har släppt årets granskning av transportvärlden. Överraskningar blandas med självklarheter. Ett svenskt bolag är med på topplistan. Einride. 

Årets topplista innehåller först några självklarheter. Att förstaplatsen kapas av Tesla är naturligt efter senaste årets växande förtroende på marknaden. Det året som bolaget inte toppar listan lär i sig bli en supernyhet.

Andra bolag toppnamn är förstås Waymo och Luminar. Inte särskilt överraskande. Listan kryddas också av en rad nördiga uppstickare som piffar föreställningen…

Och på 9:onde plats svenska Enride. Bolaget som nu kör åt Lidl, Oatly, CocaCola och det hörs om fler bolag har förstått idén med att bygga digitala transportsystem på el-lastbilar…

Vad som sticker ut är snarare listans brist på relevant sällskap. På topplistan finns inget bolag (jämte Einride) som siktar på att förändra världens tunga transporter. Det är ju där som transportvärldens ryggrad startar och håller stånd. Det är ju knappast elcyklar som ska göra hästjobbet.

Dessutom finns inga kinesiska bolag på topplistan. Fortfarande har tidningen ”the Bay-area” som sin utkikspunkt. Lite konstigt när kineser jobbat med frågor om elektrifieringen så länge och så starkt.  Är listan lite hemmablind, i väntan på den kinesiska revolutionen?

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *