Hem » El-fordon bromsar in

El-fordon bromsar in

Efterfrågan på el-bilar, tunga lastbilar och bussar minskar. Men det är inte konstigt. Försäljningen av ny teknik tar extra mycket stryk när det är tuffare tider. Dessutom faller priserna på elbilar snabbt. Det gör en oreda i sig. En ökar i pris: lätta el-lastbilar.

Fallande efterfrågan på el-fordon och batterier är inte konstigt. När ekonomin bromsar in så är vi mer varsamma och avvaktande. Särskilt med nya tankar, som el-drivet. En kategori kämpar emot. Det är de för lättare last och kortare avstånd. Med andra ord näthandeln. De ökar.

Hela bilförsäljningen världen har annars senaste åren sjunkit från 95 miljoner fordon per år till som lägst 75. Och idag 85.

En stor förlorare är Tyskland vars bilfabriker nu spottar ut på samma nivå som i slutet på 1960-talet. De är tre kriser som kommit samtidigt säger de: pandemin, inflationen och nu kinesiska el-bilar.

Den fallande försäljningen försöker flera aktörer motverka genom att sänka priserna. Mest har de fallit i Europa. Men siffrorna är tydliga även i USA och Kina.

Elen pressar på

Under tiden har hela idén med bilar tappat lyskraft över årtiondena. Bilen var tidigare den stora industrin i en rad länder. Men i takt med att lägger pengar på datorer, telekom, spel och resor så har bilens roll krympt till hälften, senaste årtiondena. Från 5 till idag 3%.

Allt färre ungdomar har körkort. Istället sitter de hellre på bussar och tåg, med mobilen i handen, spelande, umgås och läser…

Kanske kan el-bilar locka tillbaka några unga till ratten. Om de får infotajment som matchar de högsta förväntningarna. Med andra ord borde kanske spelbolagen kan bidra till bilindustrin. För att förstärka, utöka och bredda bilens värld inåt och utåt.

Mer om batterier.      Mer om energi

/Claes Hemberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *