Hem » Elbolagen duckar

Elbolagen duckar

elbolagen stressen hembergElen stressar 4 av 10 svenskar. Elbolagen duckar däremot mest kritiken i tidningen Energi. Det är tråkigt. Hur ska svenskarna och hela landet klara elskiftet och dessutom skapa tillväxt, utan elbolagens aktiva stöd och empati?

Många hushåll är nervösa över elpriserna. Både prisnivån och svängarna i priserna oroar vanligt folk.

Elbolagen tycks ha svårt att förstå kritiken. Trots nedgörande kritik. Inte bara i rapporten Två hål i plånboken. Även SKI har noterat ett rekordlågt förtroende för elbolagen.

”Vi gör vårt bästa”

Vad svarar då elbolagen? ”Vi gör vårt bästa” är ett vanligt svar. Istället hade svenska folket varit betjänta av ambitionen ”Vi lovar att bli mycket bättre”. Två hål i väggen plånboken. Hemberg

Men självkritiken och självinsikten hos landets elbolag är bekymmersamt låg. De säger det inte rätt ut, men undertonen är tydlig: att ”kunderna har fel” och alla i hela ”branschen har rätt”.

Med den utgångspunkten inifrån elbolagen är det svårt att se elstressen bedarra. Den lär bara bli etter värre närmaste åren.

Svårt och krångligt

Det märks i elbolagens ordval, krångliga begrepp, beräkningar och service. De utgår hellre ifrån sig bolagens interna rutiner, istället för att utgå från kundernas behov, språk och engagemang.Minuspriser el billiga el hemberg

Det är i sig inte konstigt. Branschen har ju varit ”ointressant” i årtionden.

Lågintresse stress

Kruxet är att el väcker lågt intresse men hög stress. Få svenskar kommer någonsin uppleva el som högintresseprodukt.

Om elen ansågs begriplig och rumsren, skulle inte bara elbolagen utan hela energi-Sverige ha mycket att vinna. Då skulle vi lägga mer tid på lösningar istället för missförstånd.

Elbolagens nyckelrollElstress två hål i väggen Hemberg

Vi måste bara fråga oss hur vi sjutton ska kunna elektrifiera Sverige och skapa ny tillväxt, om vi ser svenssons oro, misstankar och elstress.

Här är elbolagen en nyckel till hela landets framtid. Det handlar om jobb, trygghet och tillväxt. Både inom näringslivet, kommuner och ut till varje köksbord. Då duger det inte med att branschen säger ”vi gör så gott vi kan”.

Här:        artikeln i Energi och rapporten Två hål i väggen.

/Claes Hemberg

2 kommentarer

  1. Claes Nord säger:

    Hej Claes,

    Tack för en intressant rapport ”Två hål i plånboken” Jag uppskattar verkligen din klara genomgång av elmarknaden och avtals formerna.

    En fundering jag har är om elproduktion faktiskt lämpar sig för börshandel. Med tanke på att varje kraftslag var för sig har fasta kostnader som varierar långsamt över tiden, hur reflekterar börspriset de faktiska produktionskostnaderna? Kanske är kraftproducenterna mer angelägna om sina vinster än om att utjämna konsumtionen?

    Med vänliga hälsningar,
    Claes 2

    • Claes Hemberg säger:

      Claes N,
      du tänker på elbolagen som är börsnoterade? De har jag inte granskat. Naturligtvis har de väldigt jämna inkomster. Särskilt de nät-tunga bolagen. De med ”fria” elkunder tappar däremot år för år kan siffrorna visa. Därför kan vi se hur de då och då köpa på sig nya kundstockar. Sedan förstås både elnät och elkunder misskötas. Till förödelese för hushåll och hela samhället./claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *