Hem » El-affären annorlunda

El-affären annorlunda

Släppa oljan kan bli en riktigt god affär. För el öppnar för nya syn på tid, arbete och pengar. Likt hur järnvägen öppnade Sverige. Skriver jag i Affärsvärlden. Och diskussionen behöver breddas.

Vi ser oljan som ett bränsle. Ja, vi brände ju upp den. Men där var inte så mycket nytt. Vi hade ju bränt ved, valjolja och kox tidigare.

Med elen däremot öppnas helt nya dörrar. För elen är ett vår egen uppfinning, ett elsystem som kan prata med mjukvara. Och vi får helt nya sätt att mäta tid, pengar, arbete och kundnytta. Vi rår över det till perfektion. Om vi vill.

Med elen slipper även geopolitik och krigshärdar. För elen är regional. Den både hämtas regionalt och används regionalt. Du vet olika el-zonerna. Just därför elen en riksdagsfråga om något. Likt järnvägen för 150 år sedan. Den som öppnade Sverige, sydde ihop städer och startade en ny järnvägs-ekonomi. Nu är det dags för el-ekonomin.

Här kan industribolag hitta nya roller och affärer. Här kan energibolag hitta nya roller och affärer. Det påverkar även betalningar, arbete och organisation. Den inser att el är en helt annan affär lär ha mycket att vinna.

Mer om el-ekonomin

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *