Hem » Köpkraften runt hörnet

Köpkraften runt hörnet

Svenskarnas sargade köpkraft kan snart återvända. Orsaken är fallande boräntor. Senaste årens värsta inflatören – boräntorna – kan därmed bli en glad deflatör.

När inflationen sköt i höjden förra året var boräntorna en kraftig drivkraft i uppgången. Hela 5 %-enheter av inflationen på 12,5 % berodde på hushållens boendeutgifter. Idag är nivåerna lägre, men bolånen dominerar fortfarande stort.

Uppgången, som synligt startade med transport/energi (rött), togs snart över av matpriserna (brunt), och till sist gick boräntorna (blått) upp och dominerade hela inflationen. Nu när de andra faktorerna har sjunkit kraftigt, återstår det stora prisfallet på boräntor.

Boräntor som inflationsmotor

Riksbanken har därmed delvis jagat sin egen svans. Något som är omöjligt att undvika när svenska hushåll bär en så stor del av samhällets skulder. Fördelen är att nu kan Riksbankens räntesänkningar ge en snabbstart åt ekonomin. Inte minst hos de tärda hushållen.

När både räntorna och elpriserna faller, ser vi nu närmast smakliga prisfall eller deflation för hushållen. Plötsligt får hushållen pengar över. Det är första gången på flera år.

Köpkraften återvänder

Svenskarnas breda tapp i köpkraft de senaste åren kan rustas ovanligt fort. Vid botten i fjol var vår köpkraft 10 år på efterkälken. Förra året hade vi samma köpkraft som 2013, trots att kalendern visade 2023.

Köpkraften har nu redan förbättrats. Just nu ligger vår köpkraft 9 år efter, med samma nivå som 2015. Och då väntar det stora prisfallet i boräntor, närmaste två åren.

Boräntefall ger ökad köpkraft

Närmaste 24 månaderna kommer snitthushållet att sänka sina boräntor med 2 procentenheter. Från dagens 4,8 ned till cirka 3 procent. Vi talar alltså om en hel månadslön extra på kontot. Det kan ge 4-5 procents ökning i köpkraft efter att bolånen är betalda.

Naturligtvis är Riksbanken medvetna att detta ska driva på ny inflation. Visst kommer vi se en yster köpfest bland hushållen på vårkanten och nästa år. Men hushållen är inte den stora motorn i vår ekonomi; företag, kommuner och staten är betydligt starkare krafter.

Vad väntar du dig av räntorna framgent? /Claes Hemberg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *