Hem » Deflationister visar tänderna

Deflationister visar tänderna

Den breda kraftiga prisuppgången kan bitvis vändas till prisnedgång. Deflation. Vi ser det redan Apple. Tesla, H&M, Uniqlo, Lidl och gaspriser. Om prisfallet tillfaller konsumenter är mer osäkert.

Priserna väntas inte stiga lika snabbt i år. Istället väntas den ”rulla över”. Med andra ord fjolårets höga siffror upprepas inte. Vilket gör att inflationen faller i hop som en pysande ballong.

Istället för 10 % inflation väntas vi i år landa på i snitt 5% under helåret 2023. Därmed fortsätter de flesta priserna fortsatt upp. +5%. Även om det är i lugnare takt.

Samtidigt finns redan enskilda priser som kan falla och därmed bli billigare. Det sker inte brett, men vi har sett priser på trä, naturgas och andra råvaror backa i pris.

Senaste datan för priserna på den så viktiga naturgasen (bild) visar till och med att dagspriserna är lägre idag än de för ett år sedan. Därmed kan vi tala om under noll inflation, en prisnedgång eller deflation. Exakt om och hur detta når konsumenterna återstår att se. Det borde nå våra elpriser, för eller senare.

H&M sänker inköpspriser

I H&Ms senaste rapport sticker ut. Ja des äger det rätt ut. ”Inköpskostnaderna är lägre nu … än föregående år”. Det är intern deflation.

Det betyder nu inte att H&M automatiskt sänker priserna till kund. Men visst ökar det utrymmet för att även konsumenterna får del av prisfallet.

Om konsumenter mer aktivt och brett väljer bort dyra priser och inte accepterar prishöjningarna, lär även bolagen vara beredd att dela med sig av prissänkningarna. Även om de förstås inte kommer att medge det.

Fler prissänkningar

Samtidigt ser vi att säljande bolagen är beredd att agera för att behålla sin marknad. Vi har senaste månaderna sett exempel inom bil. Tesla och en rad el-bilmärken har sänkt. Även Apple har tvingats att sänka priser på sina iPhones i Kina.

Även flera industribolag har visat på krympande marginaler i sina rapporter. Alfa Laval och Volvo är två.

Med andra ord är det dags för den aktive kunden kan vinna tillbaka gamla prishöjningar. Även om det är för tidigt att hoppas på bred deflation, så kan vi se spår av den här och där. Varje deflationskrona räknas.

Var ser du deflation? /Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *