Hem » Fest för lågkonjunkturen

Fest för lågkonjunkturen

Börsen festar nu loss, över en lågkonjunktur. Va, det går väl inte, borde vi tänka. Jo, det beror på varifrån vi kommer. Istället för höstens frossa och oro för en recession har vi i år haft en fest över att vi istället tycks få en ljum lågkonjunktur. Om ens det. Det är däremot för tidigt att ropa faran över. Veckans rapporter blir avgörande.

Börsen skrämdes vid årsskiftet fullständigt ned i källaren. Börsen dök 16%. Den så kallade marknaden var orolig för en recession och en ny stor kraftig börsnedgång där hälften utraderas. Men sådana vi har i snitt vart 25 år visar historiken. (1929, 1974, 2001, 2008..)

Men senaste månaderna har vinden vänt. Recessionen tycks inte infrias. Åtminstone inte nu. Vi ser inte ens en tydlig lågkonjunktur. Istället märks en nyfödd optimism. Vi upplever till och med en börsfest över att recessionen inte kanske kommer. Eller vi så festar vi öven lågkonjunktur, hur konstigt det än låter.

Börsfokuset har helt bytt fot. Om vi i december diskuterade recession eller lågkonjuktur, så diskuteras nu mest istället lite och längre lågkonjunktur.

Hade jag fel när jag sålde av för ett år sedan? Nja, våra storbolagen (OMX30) toppade faktiskt redan 3 nov 2017 och hela börsen toppade tre kvartal senare 29 aug 2018… Mina gamla aktier står idag lägre än när jag sålde.

Köper jag tillbaka? Lite köp kan jag tänka mig. Men andra då aktier. Mer kvalitet och mindre raketbränsle letar jag efter. Eftersom hotet om recession nu mojnat, även om jag inte ropar faran över. Utan mina köp måste tåla små kallsupar även närmaste tiden. Från kvartsgas i fjol ha jag nu ökat till halvgas. Alltså är jag halvljummen.

Vad står och väger? Sandvik överraskade uppåt. Kinas ekonomi är också påfallande stark. Nynoterade Pinintrest och Zoom rusade. 100 nya enhörningar väntas på USA-börserna i år. Men senast igår kom siffror från Sydkoreas exportras. Tyskland hackar. Fordonindustrin tvekar. Sådant blandgodis med surt och sött, lär vi få nu leva med. Vi kan få en varannan-veckas-börs med upp och nedgångar. Till dess vi vet mer.

Veckans rapporter blir ett stort avgörande. Att jämföra med i fjol blir tufft. Då steg vinsterna över 20%. Och nu är -5% troligt. Detta kan ändå landa positivt. Vinsterna är fortsatt på rekordnivåer… Så länge aktieägarna känner sig rika lär de inte stormsälja. Utan behålla.

Några aktier har jag köpt på mig är Indutrade, Enea, Thule och Tomra. Jag letar kvalitet, som hänger med bra i uppgång och tål börsoro bättre än de flesta. Tomra rätt i klimatfrågan. Thule rätt i utveckla nytt och tillväxt. Enea en spjuver i telekommunikation och Indutrade köper och växer.

/claes hemberg

 

 

En kommentar

  1. Jacke77 säger:

    Hej Claes.
    Den där att tajma börsen är svårt eller omöjligt. Själv är 19% upp i år. 100% Avanza Global. Skulle kunna sälja nu men vad då på 10-15 årssikt eller mer måste jag ta många fel/rätt beslut. I slut änden blir det bara panik sälj/köp in/ut dålig vana. Då är detstörre risk att jag underpresterar index långsiktigt. Automatisk månads köp och låter det vara.
    Mvh. Jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *